Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Schepen: “Voer 70 km/u in op de Houtlaan”

Wijnegemse schepen trekt aan alarmbel na dodelijk ongeval met Porsche

- JAN AUMAN

Het ongeval op de Houtlaan vrijdag, waarbij de 39-jarige Gabriël F. uit Stabroek het leven liet, was al het vijfde dodelijke ongeval op die weg sinds 2008. De Wijnegemse mobiliteit­sschepen Tom Tachelet (Durf!) trekt aan de alarmbel: “De snelheidsg­rens moet er naar omlaag: 70 km/u in plaats van 90.” Pedro, de 43-jarige broer van het slachtoffe­r die ook in de auto zat, vecht nog altijd voor zijn leven.

Het ongeval gebeurde vrijdag iets na de middag. De broers reden met een Porsche over de Houtlaan, verloren om een nog onduidelij­ke reden de controle over het stuur, weken van de baan af en raakten daarbij meerdere bomen. De wagen brak in verschille­nde stukken. Het motorblok belandde zelfs driehonder­d meter verder.

Tom Tachelet is nog maar een half jaar bevoegd voor mobiliteit, maar het dossier Houtlaan kent hij als geen ander. Hij zegt dat het dodelijke ongeval niet toevallig daar gebeurde. “In 2018 lag het aantal verkeerson­gevallen op de Houtlaan op het hoogste niveau van de afgelopen tien jaar. In dat jaar gebeurden er gemiddeld drie verkeerson­gevallen per maand. Sinds 2008 betreurden we vier dodelijke verkeerson­gevallen. Sinds vrijdag kwam daar dus een vijfde bij.”

Deze cijfers maken dat de Houtlaan regelmatig op de lijst van zwarte punten in Vlaanderen staat. Toch kwamen er nog geen structurel­e ingrepen. De Houtlaan is een gewestweg. De gemeente is zelf niet bevoegd. Dat is het Agentschap Wegen en Verkeer Antwerpen (AWV), de Vlaamse overheid dus. “Ze kennen daar onze bezorgdhed­en en die zullen we binnenkort nogmaals onder de aandacht brengen”, aldus Tom Tachelet. “Als lokaal bestuur pleiten wij voor een trajectcon­trole met camera’s. Deze hoogstnood­zakelijke maatregel laat lang op zich wachten, maar ligt niet in onze handen. Om het goede voorbeeld te geven, bekijken we vanuit onze politiezon­e alvast wat slimme camera’s voor onze dorpskern kunnen betekenen. Hier zijn we wel bevoegd.”

Tachelet breekt - in eigen naam en niet als collegelid - ook een lans voor de verlaging van de maximaal toegelaten snelheid van 90 naar 70 km/u. “Ik begrijp dat dit bij sommige mensen vragen oproept”, zegt hij. “Maar het verschil in impact tussen een botsing met 70 of 90 km/u is groot. Bij zo’n verlaging met 20 km/u halveert de impact. Terwijl de tijdswinst bij hogere snelheid minder dan één minuut bedraagt.”

De Vlaamse overheid lijkt niet geneigd de snelheidsg­rens te verlagen. Gilles Van Goethem, woordvoerd­er AWV, licht toe. “Dat komt omdat de rijweg van de Houtlaan echt wel voldoende is uitgerust om 90 km/u te verantwoor­den. Hij is voorzien van twee keer twee rijstroken en een brede middenberm met bomen. Er zijn ook geen op- of afritten.”

Broer nog steeds kritiek

Pedro F. vecht in het Universita­ir Ziekenhuis Antwerpen nog steeds voor zijn leven. Hij onderging een aantal ingrepen, maar zijn toestand blijft kritiek. Intussen staat vast dat de uitvaart van zijn broer Gabriël, die op de plaats van het ongeluk overleed, zal plaatsvind­en op zaterdag 24 augustus om 11u in de kerk van Hoevenen.

Het voorbije weekend kwamen tientallen vrienden van de broers met Portugese roots ook hun deelneming betuigen op de plaats van het ongeval. Ze legden er bloemen, kransen, kaarsjes en knuffels. Ook heel wat klanten van Pedro Motors, de BMW-garage van het gelijknami­ge slachtoffe­r in Deurne, kwamen aan de rand van de Houtlaan voor de brug rouwen en hun medeleven tonen.

 ?? FOTO JAN AUMAN ??
FOTO JAN AUMAN
 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Schepen Tom Tachelet op de plek van het ongeval.
FOTO JAN AUMAN Schepen Tom Tachelet op de plek van het ongeval.
 ??  ??
 ??  ?? Vrienden en kennissen brachten bloemen naar de plek van het ongeval en naar de garage van Pedro F. in Deurne.
Vrienden en kennissen brachten bloemen naar de plek van het ongeval en naar de garage van Pedro F. in Deurne.
 ?? FOTO'S JAN AUMAN, KIONI PAPADOPOUL­OS ??
FOTO'S JAN AUMAN, KIONI PAPADOPOUL­OS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium