Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Amper standhoude­rs op Sjachermar­kt

42ste editie draait uit op fiasco na problemen met organisati­e

- ERIK VANDEWALLE

De 42ste Sjachermar­kt in Lillo is zondag uitgedraai­d op een fiasco. Na een onduidelij­ke aanloop en een moeizame communicat­ie met de nieuwe organisati­e, bleven veel standhoude­rs zondag gewoon weg. En bezoekers ook. “We gaan er alles aan doen om volgend jaar opnieuw een overvolle Sjachermar­kt te krijgen. Of dat met dezelfde organisato­r is, betwijfel ik”, zegt cultuursch­epen Rudi Sempels.

Meer dan veertig jaar zorgde de Sjachermar­kt voor een topdag in Lillo. Een kwarteeuw stond de familie Van Agtmael garant voor een vlekkeloze organisati­e. De laatste twee jaar zorgde Lillonaar Achilles Van der Donck ook voor een succesvoll­e rommelmark­t. Toen hij wegens gezondheid­sproblemen moest stoppen, nam collectie Klopjacht de organisati­e over. Die zou dit jaar voor het eerst de rommelmark­t organisere­n, maar standhoude­rs begonnen al snel hun beklag te doen over het gebrek aan communicat­ie. Mails en telefoons bleven onbeantwoo­rd. Ook het polderdist­rict kreeg pas erg laat een aanvraag voor de markt. Pas twee weken geleden kwam het bericht dat de markt zou doorgaan.

Zo goed als leeg

De aanloop was er een in mineur, de markt zelf ook. Veel standhoude­rs bleven weg. Veel bezoekers waren er ook niet te bespeuren. Michel Van de Brander alias Michel Telefoon, die al decennia op de Sjachermar­kt staat: “Vanmorgen was het hier chaos. Niemand wist van iets. Ik kan niet zeggen dat het slecht was georganise­erd. Er was eenvoudigw­eg geen organisati­e. Lillo en de vele bezoekers die normaal naar hier afzakken verdienen beter.”

Agnes Danneel heeft al ruim dertig jaar een vaste plek in de dreef die leidt naar het dorpje. “Ik probeerde de organisato­r (Jelle Hens, red.) eindeloos te bereiken. Maar hij antwoordde niet op e-mails. Hem telefonisc­h bereiken was gewoon onmogelijk. Zondagnach­t om 3u was ik in Lillo. Ik heb gewoon alles opgesteld op mijn vertrouwde plek. Maar kijk zelf, de dreef die normaal helemaal vol staat, is zo goed als leeg.” Lillonaar Jos Van Aerde is eveneens een vaste standhoude­r. “Dit is zielig. Meer dan veertig jaar bouwde de Sjachermar­kt aan een reputatie. Bijna tweehonder­d standhoude­rs trokken vele duizenden mensen naar hier. Normaal ziet het hier zwart van het volk. Nu is het Kazerneple­in bijna verlaten. In een jaar tijd gooide de nieuwe organisato­r de reputatie van onze Sjachermar­kt te grabbel.” Districtss­chepen voor Cultuur Rudi Sempels (N-VA) : “Dit is niet goed voor Lillo. Mensen die hier een succesvoll­e rommelmark­t verwachten, komen van een kale reis thuis. Toch mag het district dit topeveneme­nt niet laten afvoeren. Het is niet aan ons om te organisere­n, maar we gaan ons optimaal inzetten om volgend jaar opnieuw een overvolle Sjachermar­kt te krijgen. Of dat met dezelfde organisato­r is, betwijfel ik.” Net als voordien is het ook nu onmogelijk gebleken om Jelle Hens te bereiken. Rond de middag was hij nergens meer te bespeuren in Lillo. Ook telefonisc­h gaf hij niet thuis.

Michel Van de Brander

Standhoude­r

“Vanmorgen was het hier chaos. Niemand wist van iets.”

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ??
FOTO ERIK VANDEWALLE
 ?? FOTO'S ERIK VANDEWALLE ?? In de Tolhuisstr­aat waren amper dagjesmens­en te bespeuren.
FOTO'S ERIK VANDEWALLE In de Tolhuisstr­aat waren amper dagjesmens­en te bespeuren.
 ??  ?? Opvallend weinig standhoude­rs in Lillo.
Opvallend weinig standhoude­rs in Lillo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium