Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Naesen blinkt na eerste zege van het jaar

Eindwinnaa­r Laurens De Plus boekt eerste profzege

- WERNER BOURLEZ

Hij kon het niet geloven, viel in de armen van mama Vera en vriendin Charlotte. Laurens De Plus (23) onttroonde op de valreep Tim Wellens en heeft eindelijk die eerste felbegeerd­e winst beet.

Laurens De Plus had zich eigenlijk al neergelegd bij een podiumplaa­ts. “Ik volgde Naesen op de Bosberg om seconden te pakken tijdens de Gouden Kilometer. Ik nam er zeven, maar kreeg met twee Belgische kasseispec­ialisten vooral de ideale metgezelle­n mee. En Greg, Olli en ik zijn vrienden. Ik ben blij dat ik mee mocht met die twee tot de finish. De leiderstru­i pakken zat eigenlijk nooit in mijn gedachten omdat ik vond dat Tim Wellens echt sterk was. Dit is echt onverwacht, een eerste overwinnin­g om van te dromen.”

“Ik snakte toch naar die eerste zege. Ik was redelijk zenuwachti­g, vraag maar aan Olli. (grijnst) Ik had nog niet in een situatie gezeten dat ik echt een koers kon winnen. Aan de ritzege dacht ik niet. Tegen deze twee explosieve mannen kan ik niet winnen.”

Deze zege is wel een keerpunt voor De Plus, die meer wil zijn dan een luxeknecht en nu bewijst dat hij het ook kan afmaken. “Koersen draait om winnen. Tweede

of derde, dat telt niet. Als je als kopman wordt uitgespeel­d, wil je je bewijzen. In de Clasica San Sebastian lukte het niet, ik was nog niet gerecupere­erd van de Tour en heb iets te veel criteriums gereden. Maar ik voelde de week erna al dat de kracht terugkwam.”

Voor Bjorg

Toch was dit een moeilijke week voor De Plus, die zwaar leed onder de dood van Bjorg Lambrecht. “Ik heb zelfs gedacht om niet te starten. Ik hing er echt in vast. Maar niet fietsen helpt hem ook niet. (wijst naar de ruiker bloemen) Ik weet wel voor wie deze bloemen zijn. Ik ga die afgeven aan de ouders van Bjorg.”

Een klimmer die de eindzege pakt op het terrein van de kasseicour­eurs. Hebben we er een voorjaarsr­enner bij? “Voor de start zei ik tegen Olli: Het is de eerste keer dat ik met een WorldTour-peloton over kasseien rijd. Ik weet

niet of dat gaat lukken. Maar hij zei dat het wel ging meevallen. Hij kreeg gelijk. Het is natuurlijk geen voorjaarsk­lassieker, het valt nu meer stil na de hellingen. En ik was dankzij mijn ploeg ook altijd goed geposition­eerd.

(grijnst) Wie weet moet ik tegen Wout van Aert zeggen dat ik vanaf nu ook de Ronde van Vlaanderen zal rijden.”

Naesen komt tussen: “Vergeet het. Het moet gedaan zijn met al die niet-klassieke renners die de Ronde willen rijden!” De Plus: “Wees gerust, de Ronde is niets voor mij. Mijn grote droom is ooit in de Tour de France een goed klassement rijden.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium