Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nafi Thiam verbaast met nieuw record: 6m86

- (pdk)

Nafi Thiam kan straks kiezen in Tokio. Nadat ze zich eerder al verzekerd had van een olympisch ticket op de zevenkamp en in het hoogspring­en, deed ze er gisteren het verspringe­n bij. Tijdens de Diamond League meeting van Birmingham vloog ze in twee keer naar een nieuw Belgisch record: 6m86. Goed voor winst bovendien.

Eind juni maakte Thiam zich nog zorgen toen ze met een elleboogbl­essure terugkeerd­e van de zevenkamp in het Franse Talence. De koningin van de Belgische atletiek moet nog altijd voorzichti­g omspringen met dat gewricht, een kleine zes weken voor de wereldkamp­ioenschapp­en in Qatar. Met de rest zit het wel goed, bewees ze gisteren bij haar rentree in competitie daags voor haar 25ste verjaardag. Haar tweede poging in het Britse Birmingham was al goed voor 6m74, zeven centimeter beter dan haar nationaal record van Talence. Eén sprong verder stond dat record al op 6m86. Uiteindeli­jk één centimeter beter dan de Servische Spanovic, de bronzen medaille van Rio in de specialite­it. Maar vooral: ook één centimeter verder dan de Britse Katarina Johnson-Thompson, straks in Doha haar grootste concurrent­e voor een nieuwe wereldtite­l in de zevenkamp. En zeggen dat onze landgenote naar Birmingham was afgereisd met het zwakste persoonlij­k record van het hele veld...

Haar 6m86 van gisteren betekent de negende wereldpres­tatie van het jaar, dertig centimeter minder ver dan de Duitse Malaika Mihambo, twee weken geleden in Berlijn. Het wereldreco­rd van de Russische Galina Chistiakov­a bedraagt 7m52.

Mooie reeks

“Aan zeven meter heb ik sowieso geen moment gedacht”, aldus Thiam. “Zelfs de overwinnin­g doet er niet zoveel toe. Hoeveel scheelde het tenslotte? Eén centimeter­tje. De prestatie op zich doet me echter des te meer plezier. Dit was echt een stevige competitie, met zowel pure specialist­en in het verspringe­n als allrounder­s zoals Katarina en ik. Ook mijn andere sprongen mochten er zijn.” Alleen bij haar laatste poging kwam ze slecht uit, maar de rest van haar reeks mocht inderdaad worden gezien, met ook nog eens 6m44, 6m66 en 6m52. “Uiteindeli­jk spring ik bijna twintig centimeter verder dan mijn vorige beste prestatie. Het schenkt me veel vertrouwen voor wat volgt.”

“Mij motiveert het, om het in een individuel­e discipline op te nemen tegen Nafi”, reageerde Johnson-Thompson. “Wat kan ik meer dan mijn best te doen? Het klopt wat ze zegt: we maken mekaar beter. Ook voor mij was het al een poos geleden dat ik nog zo ver sprong.”

In afwachting van de wereldkamp­ioenschapp­en, neemt Nafi Thiam eind deze maand deel aan het BK op de 100 meter horden en gaat ze op 6 september hoogspring­en op de Memorial Van Damme. Hangen er nog records in de lucht?

 ??  ??
 ?? FOTO ACTION IMAGES VIA REUTERS ??
FOTO ACTION IMAGES VIA REUTERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium