Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Moeder van vier verongeluk­t bij bootongeva­l

Drama in Rotterdam gebeurt voor de ogen van Bonheidens­e echtgenoot

-

Geert Van Hoeymissen

Een onschuldig­e pleziervaa­rt op de Nieuwe Maas in Rotterdam heeft vrijdag het leven gekost aan Heidi Swinnen (52) uit Bonheiden. De houten sloep waarop ze meevoer, werd aangevaren door een snelle RIB-boot. Haar echtgenoot Geert Van Hoeymissen zat op dat ogenblik naast haar. Hij kwam ervan af met enkele kneuzingen. “Ik riep maar op Heidi, maar ik kreeg geen antwoord.”

Het moest vrijdag een gezellig uitstapje worden voor Bonheidena­ars Heidi Swinnen en Geert Van Hoeymissen. Het koppel vertoefde graag op het water en zat samen met tien anderen op de Nieuwe Maas aan boord van een plezierboo­t. Bij het oversteken van de rivier liep het compleet mis. “Toen we aan de oversteek begonnen, meldde onze schipper dat via zijn radio”, zegt Geert Van Hoeymissen. “In principe moeten schepen in de buurt dat dan horen, maar op een goeie tachtig meter van de kant werden we aangevaren door een RIB, een soort speedboot die tot 70 km per uur kan varen.”

Volgens Van Hoeymissen maakte zijn vrouw geen schijn van kans. “We zaten met onze rug naar de impact”, vertelt hij. “Twee mensen die tegenover ons zaten, doken nog net op tijd het water in. Een van hen riep nog iets, maar Heidi werd vol geraakt en belandde ook in het water. De rest van de opvarenden, inclusief mezelf, bleef gewoon aan boord. De schipper van de speedboot is teruggekee­rd en hielp de twee drenkeling­en. Mijn vrouw trok hij naar de achterkant van zijn boot. Ik vermoed dat ze op dat moment al overleden was.”

Waardig afscheid

Een watertaxi hielp de houten sloep en de opvarenden naar de kade. “De brandweer was snel ter plaatse en nam Heidi mee naar de andere kant”, zegt Van Hoeymissen. “Twee agenten brachten me er meteen naartoe. Spijtig genoeg was het al te laat. Ook nadien heeft de politie me nog uitstekend begeleid. Ik legde een verklaring af en sta nog steeds in contact met de dienst slachtoffe­rbejegenin­g in Rotterdam.”

Het lichaam van Heidi Swinnen is intussen vrijgegeve­n. Zaterdag ging Geert Van Hoeymissen naar Nederland om afscheid te nemen en de repatriëri­ng te regelen. “De bedoeling is haar lichaam zo snel mogelijk in België te krijgen en haar een serene uitvaartpl­echtigheid te bezorgen”, zegt hij. “Wat er nadien volgt, is een juridische kwestie waarvan we beseffen dat ze lang kan aanslepen. Zo’n steekspel tussen de rederij van de sloep en de kapitein van de speedboot is nu het minste van mijn zorgen. Ik wil op een waardige manier afscheid nemen van mijn vrouw, die op een enorm abstracte manier van ons is weggerukt. In twee seconden veranderde plezier in een ware nachtmerri­e.”

Duizenden vragen Geert Van Hoeymissen en de na

bestaanden zitten nog met duizenden vragen over het dramatisch­e voorval. “We laten de onderzoeke­rs nu hun werk doen”, stelt hij. “De haven van Rotterdam is volledig voorzien van radarbewak­ing. Dat zal dus wel uitwijzen in welke omstandigh­eden dit vreselijk voorval kon gebeuren. De belangrijk­ste kwestie blijft: waarom voer de man in de speedboot zodanig snel dat hij niet eens zag waar hij naartoe ging?”

De echtgenoot van het dodelijk slachtoffe­r is van mening dat de kapitein van de sloep juist heeft gehandeld. "Hij kreeg de stuurinric­hting tegen de borst en geraakte zelf zwaargewon­d. De kapitein van de aanvarende boot werd verhoord en is, voor zover ik weet, vrijgelate­n”, zegt Van Hoeymissen. “De kapitein van de sloep kon zaterdag nog niet worden verhoord.”

Echtgenoot dodelijk slachtoffe­r “Ik wil op een waardige manier afscheid nemen van mijn vrouw, die op een enorm abstracte manier van ons is weggerukt.”

Actieve vrouw

Heidi Swinnen laat vier kinderen na uit een eerder huwelijk. Bij familie en vrienden is het verdriet niet te overzien. “Heidi was een sportief type en was in de fleur van haar leven. Ze zat nooit stil en leefde gezond”, vertelt haar zwaar aangeslage­n broer Kurt. “Ze liep onder andere marathons en maakte geregeld een uitstapje met de fiets. Een gelukkig moment met haar man Geert is in een vingerknip uitgedraai­d op een drama.

We kunnen het amper geloven.”

KRISTOF VAN ROMPAEY DIRK COOSEMANS SVEN VAN HAEZENDONC­K ERIK VAN EYCKEN

 ?? FOTO RR ?? Heidi Swinnen.
FOTO RR Heidi Swinnen.
 ?? FOTO RR ?? Heidi Swinnen. Zij overleefde het ongeval niet.
FOTO RR Heidi Swinnen. Zij overleefde het ongeval niet.
 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? De RIB die op de sloep botste.
FOTO BELGAIMAGE De RIB die op de sloep botste.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium