Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Schrijver biografie huurt geboortehu­is Paul van Ostaijen

Matthijs de Ridder zal verder werken in voormalige woning van Antwerpse dichter

- REBECCA VAN REMOORTERE

Een van de grootste inspiratie­s van schrijver Matthijs de Ridder is Antwerps dichter Paul van Ostaijen. Al twintig jaar is De Ridder actief bezig met het werk van Van Ostaijen. Net nu hij een biografie schrijft over de Antwerpse dichter, staat zijn geboortehu­is in de Lange Leemstraat te huur. “Ik heb niet getwijfeld om te verhuizen”, aldus De Ridder.

Op het groen van de dichtbegro­eide klimop na, is de gevel van de Lange Leemstraat 53 een onopvallen­d exemplaar in een lange rij gevels in de straat nabij het Stadspark. Maar wie de moeite doet om even stil te staan voor de deur en tussen de klimop te gluren, merkt de gedenkstee­n voor dichter Paul van Ostaijen op. De dichter van Boem Paukeslag werd op deze plek geboren in 1896, schreef er zijn eerste gedichten en trok er weg op zijn 17de. Hij bracht er meer dan de helft van zijn leven door, want Van Ostaijen werd maar 32 jaar. Het huis is ondertusse­n opgedeeld in appartemen­ten, maar de geest van de familie Van Ostaijen hangt er nog.

Fascinatie

Toeval of niet, binnenkort neemt auteur Matthijs de Ridder dus zijn intrek op de benedenver­dieping van het huis. Hij schreef meerdere werken over Paul van Ostaijen. Het eerste al tijdens zijn studies aan de Universite­it Antwerpen, vandaag werkt hij aan een biografie over de flamboyant­e Antwerpena­ar die in 2021 klaar moet zijn.

“Tien jaar geleden werd het Paul van Ostaijenge­nootschap opgericht, waar ik vanaf het begin nauw bij betrokken was”, vertelt De Ridder. “De vergaderin­gen hebben vaak plaatsgevo­nden in het huis in de Lange Leemstraat, dus ik ken het goed. Advocaat Dirk Rochtus is de eigenaar van het pand en bracht er ook zijn advocatenk­antoor in onder. Ik wist dat hij zijn praktijk zou verhuizen, maar had geen idee wat hij met het pand zou doen. Een paar dagen geleden nog maar zei hij dat hij het pand zou verhuren. Ik besliste meteen om er te gaan wonen. Dat ik nu werk aan een biografie over Van Ostaijen is een heel mooie bonus, maar het is ook gewoon een mooie woonruimte. Ook zonder mijn fascinatie voor Van Ostaijen zou ik hier willen wonen.”

De Ridder is een kenner én fan van Paul van Ostaijen. Hij weet hoe de familie leefde en waarvoor de ruimtes in het huis werden gebruikt.

“De vader van Paul van Ostaijen was loodgieter”, vertelt hij. “Hij had ook een winkel thuis, vandaar het grote etalageraa­m. De huidige woonkamer was vroeger een open koer. Paul van Ostaijen deelde zijn slaapkamer met zijn oudere broer Pieter-Floris, die studeerde voor priester. PieterFlor­is kreeg tuberculos­e, net als Paul later. Paul schreef een gedicht voor zijn overleden broer en stopte dat onder zijn hoofdkusse­n. Dat moet een van zijn eerste gedichten zijn geweest.”

Uitstalraa­m

De Ridder wil de activiteit­en van het Paul van Ostaijenge­nootschap in het huis graag verderzett­en. “Ik zou van het geboortehu­is graag een uitstal maken van waar we mee bezig zijn, zoals publicatie­s. Aan het raam liggen nu al een paar werken die voorbijgan­gers kunnen bekijken. Ik wil ook publieke avonden organisere­n in de winkelruim­te. Misschien moeten we die ruimte ‘de Zeppelin’ noemen, naar een werk van Van Ostaijen. Dat staat al te lezen op het raam”, zegt De Ridder.

Matthijs de Ridder Schrijver

“Ik wil het huis meer zichtbaarh­eid geven als geboortehu­is van een de grootsten in onze literatuur. Dat verdient het.

Het advocatenk­antoor is intussen verhuisd, de ruimtes van het appartemen­t staan leeg. Maar de gevel geniet al wat bekendheid. “Ook in de toekomst wil ik het huis meer zichtbaarh­eid geven als het geboortehu­is van een de grootsten in de Nederlands­talige literatuur. Dat verdient het.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Matthijs de Ridder voor het geboortehu­is van Paul van Ostaijen in de Lange Leemstraat.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Matthijs de Ridder voor het geboortehu­is van Paul van Ostaijen in de Lange Leemstraat.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Paul van Ostaijen.
FOTO PHOTO NEWS Paul van Ostaijen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium