Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Nog geen oplossing voor extreme hitte”

Wie vergoedt schade landbouwse­ctor: rampenfond­s of verzekerin­g?

-

De regen viel dit weekend met bakken uit de hemel, maar de landbouwse­ctor is nog volop bezig met de schade op te meten van de extreme hitte in juli. “Het is op die schaal een nieuw fenomeen. Het rampenfond­s dekt schade door zonnebrand niet en de privéverze­keraars ook nog niet. Dat is een probleem”, zegt Vanessa Saenen van de Boerenbond.

Om definitief de balans op te maken voor de oogsten dit jaar is het nog te vroeg, maar nu al is duidelijk dat de hoge temperatur­en in juli sporen hebben nagelaten in de land- en tuinbouw. “Vooral in de fruitteelt, waar vooral appelen en peren te lijden hebben gehad van zonnebrand, met pieken tot 60% verlies in de zwaarst getroffen stukken”, zegt Vanessa Saenen.

Bij extreme droogte (zoals vorig jaar) of wateroverl­ast (zoals twee jaar geleden) kan het rampenfond­s tussenbeid­e komen en de schade voor een deel vergoeden. Fruitteler­s kunnen ook privéverze­keringen afsluiten voor bijvoorbee­ld verliezen door hagel.

Nieuw systeem

Vanaf volgend jaar verandert trouwens het systeem: het rampenfond­s zoals we dat nu kennen zal alleen nog uitkeren in geval van echte calamiteit­en zoals een aardbeving of een overstromi­ng. Voor de andere schade moeten de boeren een ‘brede weersverze­kering’ afsluiten. “Maar het rampenfond­s en de verzekeraa­rs dekken allebei alleen droogte en wateroverl­ast, geen extreme hitte. Omdat het op deze grote schaal iets nieuws is”, zegt Vanessa Saenen. “Er is een proefperio­de aan de gang voor het systeem met private polissen. In het begin zouden de premies aan de hoge kant kunnen liggen; de overheid gaat daar volgend jaar mogelijk financiële steun voor geven. Maar hoe het moet met schade door hitte, daar is de sector nog niet uit.”

Dode koeien

Groentetel­er en melkveehou­der Richard De Witte uit Oud-Turnhout zegt dat ook hij flink wat schade heeft door de hitte in juli. “Eén koe is eraan bezweken. Ze was ’s morgens nog kerngezond maar werd slecht in de loop van de dag. We probeerden ze af te koelen met emmers en emmers koud water, maar ’s avonds was ze dood. Een tweede koe was al wat ziek en is ook bezweken. We hebben drie dagen moeten wachten voor ze van het vilbeluik Rendac konden komen. Ze verzopen daar in het werk, zeiden ze. De buren begonnen al te klagen over stank.”

Volgens Richard De Witte moest Rendac in die periode ook kippen en varkens gaan ruimen in te warme stallen. “Dat is nog onzichtbar­e schade door de hitte.”

De Kempense landbouwer heeft ook een slechte oogst van warmoes (snijbiet, een vergeten groente) en erwten. “In plaats van vijf verdiepjes bloemen, waar de erwtenpeul­en aan groeien, zijn er maar twee of drie. En op het einde zijn ze vaak te snel afgerijpt en hard geworden. In heel de sector zijn zeker honderden hectare erwten afgebrand. Een collega heeft hetzelfde aan de hand met peterselie.”

De Witte hoopt dat het rampenfond­s dit jaar nog een keer zal tussenbeid­e komen.

Derde extreme zomer op rij

Dat hoopt ook Paul Cerpentier, landbouwer in Stekene (bij SintNiklaa­s) en ondervoorz­itter van het Algemeen Boerensynd­icaat (ABS, een kleinere vakverenig­ing voor boeren). “Je ziet op sommige akkers dat de maïs verbrand is tot in de pluim. Daar groeit geen graan meer aan, hoe hard het ook nog regent. En op heel wat aardappelp­ercelen is het loof helemaal verdord. Dat komt ook niet meer goed.”

Cerpentier heeft ook akkers in Nederland. “Daar bestaat geen rampenfond­s en werken ze alleen met privéverze­keraars. Niet alle boeren betalen de premies omdat ze nogal duur zijn. En er is discussie over wanneer de verzekeraa­rs wel of niet moeten uitbetalen. Tja, de boeren zijn de eerste slachtoffe­rs van de klimaatopw­arming, hè. Het is nu al drie jaar na elkaar dat we met extreme zomers zitten.”

 ?? FOTO BERT DE DEKEN ?? Richard De Witte uit Oud-Turnhout toont zijn plantjes, of wat ervan overblijft.
FOTO BERT DE DEKEN Richard De Witte uit Oud-Turnhout toont zijn plantjes, of wat ervan overblijft.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium