Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nog nooit verloren zo veel vluchtelin­gen hun erkenning

- PIETER LESAFFER

Het Vluchtelin­gencommiss­ariaat (CGVS) heeft vorig jaar 217 erkenninge­n van vluchtelin­gen ingetrokke­n. Dat is het hoogste aantal tot nog toe. Het gaat zowel om “vakantiega­ngers”, die naar hun “onveilige” thuisland zijn teruggekee­rd, als om criminelen die een gevaar vormen voor de samenlevin­g. Sinds de omstreden wet-Francken kunnen zij sneller het land worden uitgezet.

Het aantal asielaanvr­agen zit de voorbije jaren, na de vluchtelin­gencrisis van 2015, weer in de lift. Dat blijkt uit het jaarversla­g van het Commissari­aat-Generaal voor de Vluchtelin­gen en de Staatlozen. Tegelijk is in die periode ook het aantal erkenninge­n dat weer werd ingetrokke­n, toegenomen. In 2015 verloren nog 52 vluchtelin­gen hun erkenning, vorig jaar waren dat er liefst 217. Wie zijn erkenning verliest, wordt in principe het land uitgezet.

Op het totaal van ruim 20.000 beslissing­en per jaar lijkt 217 niet veel, maar een verviervou­diging op vier jaar tijd is wel opvallend. Commissari­s-generaal Dirk Van den Bulck geeft twee redenen. De eerste is de strengere vreemdelin­genwet – door de oppositie de “deportatie­wet van Francken” genoemd – die het parlement begin 2017 heeft goedgekeur­d. Op basis daarvan kunnen vreemdelin­gen sneller het land worden uitgezet als ze een zwaar misdrijf hebben gepleegd en een gevaar zijn voor de samenlevin­g.

De andere reden is volgens Van den Bulck de strengere controle op vluchtelin­gen die tijdelijk naar hun thuisland terugkeren. “Vroeger konden vluchtelin­gen voor uitzonderl­ijke omstandigh­eden toelating krijgen om terug te keren, bijvoorbee­ld voor een begrafenis. Maar dat kan intussen niet meer. We gaan ervan uit dat dat in tegenspraa­k is met hun erkenning als vluchtelin­g, die ze net krijgen omdat ze daar gevaar lopen. De voorbije jaren zijn de controles daarop ook verhoogd. Zo heeft voormalig staatssecr­etaris Theo Francken (N-VA) een akkoord gesloten met Nederland en Duitsland om informatie door te geven als vluchtelin­gen via hun luchthaven­s reizen. Hoe meer informatie we hebben, hoe beter we kunnen controlere­n.”

100 ‘vakantiega­ngers’ per jaar

Maar niet iedereen is overtuigd van die toegenomen efficiënti­e. Marco Laenens (N-VA), die in het bijzonder comité voor de sociale dienst van Antwerpen zit, schat het aantal “vakantiega­ngers” uit Antwerpen op ongeveer honderd per jaar. “Soms zien we op Facebook dat ze in hun thuisland zijn geweest, of ze gaan terug naar een buurland om vandaaruit naar hun land te gaan. Ik heb de indruk dat daar weinig aan wordt gedaan.”

De commissari­s-generaal betreurt die kritiek. “Wij kunnen pas ingrijpen als we informatie hebben. Dus als iemand een vermoeden heeft, dan willen we dat graag weten. Elk geval onderzoeke­n we ernstig, en als blijkt dat die persoon inderdaad vrij heeft rondgereis­d in zijn thuisland, dan trekken we zijn erkenning in. Daarna respectere­n we wel de privacy en koppelen we niet terug naar de betrokken stad of gemeente.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium