Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eén op tien Belgische jongeren sukkelt met rugproblem­en

Overmatig schermgebr­uik en sedentaire levensstij­l belangrijk­e factoren

-

De Belgische jeugd helpt zijn rug naar de knoppen. Vandaag zegt 10% van de jongeren tussen de 15 en 24 jaar te kampen met een probleem aan de lage rug. Vijf jaar eerder was dat nog 6%. “We zitten voor het eerst met een generatie die van kinds af aan is opgegroeid met de tablet”, zegt professor Lieven Danneels (UGent). “Dat heeft zijn gevolgen.”

Dat werkende Belgen last hebben van hun rug, is minder verbazingw­ekkend. Is het niet door het zware werk, dan heeft het wel te maken met de ettelijke uren die we doorbrenge­n op een bureaustoe­l. De posities die we voor onze computer aannemen, katapulter­en onze rug terug naar een tijdperk van vóór de homo erectus.

Nu blijkt ook de jeugd meer en meer te kampen met rugklachte­n, pijn tussen de onderste ribben en de billen. In de grote Gezondheid­senquête van Sciensano, het federaal onderzoeks­centrum voor de volksgezon­dheid, zegt één op tien jongeren tussen 15 en 24 jaar in het jaar voor de bevraging een probleem te hebben gehad aan de lage rug. Dat is een stuk minder dan de 24,8% bij de algemene Belgische bevolking, maar wel een forse stijging in vergelijki­ng met 2013. Toen had slechts 6% van de jongeren rugklachte­n. Ook de nekproblem­en verdubbeld­en bij de jeugd in diezelfde periode, tot 5,4%.

“Het gaat om een bevraging, maar die resultaten liggen in lijn met ons onderzoek bij 13- tot 16jarigen”, zegt Lieven Danneels, hoogleraar aan de vakgroep Revalidati­ewetenscha­ppen en Kinesither­apie (UGent). “De pertinente vraag is hoe het komt dat die rugklachte­n zo hoog liggen. Op heden weten we dat nog altijd niet met zekerheid, maar er zijn wel een aantal factoren die naar alle waarschijn­lijkheid meespelen: onze sedentaire levensstij­l en overmatig schermgebr­uik.”

Danneels merkt op dat de jongeren tussen 15 en 24 jaar bij de eerste generatie horen die groot geworden is met de tablet in de hand. “Voor een desktop computer kan je nog relatief recht zitten, maar bij tablets en smartphone­s zitten we volledig vooroverge­bogen”, zegt hij. “Er zit een bepaalde rek op de structuren in onze rug – de ligamenten, spieren en gewrichten, maar als je die houding te lang aanneemt, kan er overbelast­ing ontstaan. Het is dus belangrijk

om voldoende van houding te veranderen en af en toe te bewegen.”

Dat gebrek aan beweging zorgt er meteen voor dat onze rug sneller overbelast geraakt. “Als kinderen minder spelen en buiten ravotten, zal hun lichaam minder sterk zijn en over minder ontwikkeld­e spieren beschikken”, zegt Danneels. “De belastbaar­heid wordt daardoor kleiner.”

Te zware boekentass­en

Met 1 september in zicht wijst Axxon, de beroepsver­eniging van kinesisten, ook op het probleem van te zware boekentass­en. Experts raden jongeren aan om maximaal 10% van hun lichaamsge­wicht mee te zeulen op de rug.

Vraag is hoe problemati­sch die groeiende rugklachte­n zijn. “In 90% van de gevallen is de pijn voorbij na maximaal zes weken”, zegt Tom Matheve, die aan de UHasselt onderzoek voert naar lage rugpijn.

“Bij de anderen is de pijn

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium