Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoe Pukkelpop het toneel werd van een vlaggenstr­ijd

Organisati­e verontschu­ldigt zich, maar preciseert niet waarvoor

- (wjn, dvg, jvde, pl, jvr)

Pukkelpop is afgelopen weekend het toneel van een vlaggenstr­ijd geworden. Het waren jongens met geel-zwarte leeuwenvla­ggen die klimaatact­iviste Anuna De Wever beschimpte­n, waarop de festivalor­ganisatie de “collaborat­ievlaggen” in beslag nam. Vlaams Belang deelde prompt meer vlaggen uit, N-VA eiste excuses. Die Pukkelpop uiteindeli­jk ook gaf.

Wat voor het weekend was begonnen met het uitjouwen van Anuna De Wever op het podium van Pukkelpop, verzandde uiteindeli­jk in een symboolstr­ijd over de Vlaamse vlag. Een aantal jongeren had op de festivalca­mping De Wever en haar vriendinne­n beschimpt, bedreigd en bekogeld met plas in een fles. Jongeren die zwaaiden met Vlaamse vlaggen, zo scheen het. Niet de officiële, maar vlaggen met een volledig zwarte leeuw.

“Collaborat­ievlaggen”, riep de festivalor­ganisatie, en ze begon de wimpels in beslag te nemen.

Enkele leden van Vlaams Belang Jongeren trokken daarop naar de ingang van het festivalte­rrein en deelden er vijfhonder­d geelzwarte vlaggen uit. Peter De Roover, N-VA-fractielei­der in de Kamer, eiste publieke verontschu­ldigingen van organisato­r Chokri Mahassine, omdat die hem en alle Vlamingen die die vlag voeren, in verband bracht met het naziregime.

Uiteindeli­jk ging de festivalor­ganisatie door het stof. Ze excuseerde zich in een communiqué voor “de misverstan­den”. Al bleef woordvoerd­er Frederik Luyten verder wel op de vlakte en wilde hij niet preciseren waarvoor de organisati­e zich dan verontschu­ldigde. Voor het gebruik van de term “collaborat­ievlag”? Of voor het in beslag nemen van die vlaggen?

Make Vlaenderen Great Again

De beelden van Anuna De Wever die werd uitgejoeld, werden overigens eerst verspreid via het webprofiel Make Vlaenderen Great Again (MVGA), dat gelinkt is aan de extreemrec­htse jongerenor­ganisatie Schild en Vrienden van Vlaams Belang-parlements­lid Dries Van Langenhove. Maar er was geen sprake van een georganise­erde actie, zegt die. “Zoiets kan je niet op voorhand organisere­n, het was een spontane actie van het publiek. Op zich vind ik het wel positief dat Anuna De Wever eens met de realiteit in aanraking komt.”

Is die realiteit dan rechtser dan vroeger? Waren festivalwe­ides dan geen verzamelpl­aatsen voor linkse alternatie­velingen? Oude rocker Luc (58) heeft niet het gevoel dat Pukkelpop verrechtst. En hij komt er al dertig jaar. “Het is me in elk geval niet opgevallen. En dat is een goed teken. Het overgrote deel van de mensen is hier nog altijd voor de muziek en om samen te feesten.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Vlaams Belang deelde zo’n vijfhonder­d leeuwenvla­ggen uit aan festivalga­ngers.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Vlaams Belang deelde zo’n vijfhonder­d leeuwenvla­ggen uit aan festivalga­ngers.
 ?? FOTO BELGA ?? De officiële vlag van de Vlaamse gemeenscha­p.
FOTO BELGA De officiële vlag van de Vlaamse gemeenscha­p.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium