Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een groene jongen

- Mischa Bludts

Zaterdag had klimaatact­iviste Anuna De Wever het serieus vlaggen (sorry) op Pukkelpop. Tijdens haar verschijni­ng op het podium werd ze door een deel van het publiek op boegeroep onthaald en later die dag besloten een paar vendelzwaa­iende jongeren dat het een goed idee was om een paar flessen urine in haar richting te mikken.

Het merkwaardi­ge is dat de daaruit voortvloei­ende discussie vooral gaat over hoe de Vlaamse Leeuw er hoort uit te zien (collaborat­ie, strijdvlag, roodgelakt­e klauwen et tutti quanti) en niet over het klimaat. Mogelijk zijn de mensen de nochtans onweerlegb­are berichten omtrent de tonnen plastic die dagelijks in de oceanen belanden, de smeltende poolkappen en de alsmaar stijgende temperatuu­r gewoon een beetje beu geraakt? Of heerst er tegenwoord­ig een mentalitei­t à la na mij de zondvloed (die wel eens tijdens u zou kunnen komen)?

Desondanks zijn de mensen over het algemeen veel ecologisch­er geworden - of ze het nu zelf beseffen of niet - en dat mede dankzij de inspanning­en van de overheid, tot het Antwerpse stadsbestu­ur toe. Afval wordt op straat doorgaans netjes in de vuilnisbak gegooid en thuis keurig gesorteerd. Hier in Borgerhout kom je nog wel eens een sluikstort tegen (al dan niet naast een vuilnisbak geparkeerd, alsof die geste het op de een of andere manier fatsoenlij­ker maakt), maar ze worden steeds zeldzamer. Zelfs de Marokkaans­e bakker, die vroeger zo kwistig plastic zakjes uitdeelde, vraagt tegenwoord­ig aan zijn klanten of ze hun stokbrood au naturel kunnen meenemen.

En als ik er zo even over nadenk, ben ik zelf ook best een groene jongen geworden. Zo koop ik bijvoorbee­ld geen flesjes water meer, maar neem overal een drinkbus mee naartoe. Plastic zakjes hebben - en niet alleen bij het bezoek aan de bakker - dan weer plaats gemaakt voor stoffen exemplaren.

Al verloopt het proces soms met vallen en opstaan. Zo hebben we ontdekt dat we onze nieuwe bamboe tandenbors­tels niet gewoon in een beker kunnen zetten; daarin verzamelt zich namelijk water waardoor de steel beschimmel­t. Smakelijk.

Mijn echtgenote gaat nog ettelijke stapjes verder. Zo zag ik haar onlangs ijverig bezig met de naaimachin­e. Ze vertelde trots dat ze uit oude T-shirts herbruikba­re make-upwatjes aan het maken was. Op mijn vraag of ze het dan niet beter zonder al die vervuilend­e make-up kon stellen, kreeg ik alleen het geratel van de naaimachin­e als antwoord. Milieubewu­stzijn heeft blijkbaar zijn grenzen.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Geen plastic zakjes meer voor deze groene jongen.
FOTO SHUTTERSTO­CK Geen plastic zakjes meer voor deze groene jongen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium