Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Kroeshaar is niet eenvoudig, dus alle hulp is welkom”

- MISCHA BLUDTS

In de Zomerfabri­ek in de Minkelerss­traat vond zaterdag de vierde editie van Kroeshaar Festival plaats, een ode aan het haar van mensen met Afrikaanse roots. De bezoekers - sommigen kwamen zelfs uit Londen en Zurich afgezakt - konden er deelnemen aan workshops, naar een haarshow kijken, snuisteren op een marktje, genieten van optredens en zich een nieuw kapsel laten aanmeten.

Janey (18) en Cheverely (18): “Na het borstelen heb ik pijn in mijn armen”

Janey en Cheverely komen van het marktje, waar het aanbod varieert van haarverzor­gingsprodu­cten tot kinderboek­en. Ze hebben zich onder meer hoofddoeke­n aangeschaf­t. “Voor een bad

hair day”, lacht Janey. Cheverely: “We wilden graag meer weten over hoe we ons haar moeten verzorgen. Dat is erg moeilijk, dus alle hulp is welkom. Het is geen kwestie van gauw even borstelen. Er kruipt veel tijd en energie in. Ik ben er wel anderhalf uur mee bezig en achteraf heb ik pijn in mijn armen.” De twee nemen ook deel aan de workshops. “Die zijn erg boeiend. Zo hebben we al geleerd hoe we zelf haarcrème en gel kunnen maken.”

Sheila (47): “Vroeger schaamden mensen zich voor

Sandra (35) uit Zurich

hun haar”

Monique heeft een bus voor zichzelf en haar vriendinne­n ingelegd om uit Friesland naar Berchem te komen. Mensen met Afrikaanse roots hebben verschille­nde haartypes, legt ze uit: “Je hebt wavey, krullen en echt kroes-kroes. Ik ben er zelf een hele dag mee bezig en daarna blijft het een week goed. Sommigen proberen hun haar te ontkrullen, met een föhn, stijltange­n en chemische producten, maar dat is niet altijd even gezond.” Haar vriendin Sheila (47): “Gelukkig willen mensen nu hun eigen haar dragen, terwijl ze zich daar vroeger voor schaamden. Het was niet mooi, niet mainstream. Sommigen ontkrullen nog steeds, maar er wordt alsmaar vaker gezegd: dit is het haar waar ik mee ben geboren, wat God me heeft gegeven, en ik ben er blij mee.”

Angela: “Gebruik vooral geen chemische troep” Kapster Angela is bezig met haar oom Steve (38) uit Deurne van

nieuwe dreadlocks te voorzien. “De sfeer is hier erg leuk en je ontdekt wat je allemaal met je haar kan doen en het beter kan verzorgen. Kroeshaar is namelijk niet eenvoudig. Zelfs als je het nat maakt, blijft het hetzelfde.”

Angela woonde vroeger ook in Deurne, maar heeft inmiddels in Turnhout een eigen kapsalon. Ze weet er dus alles van: “Zwarten en blanken hebben heel ander haar en moeten dus vaak andere producten gebruiken. Wat goed is voor kroeshaar, kan nefast zijn voor sluik haar en omgekeerd. Maar het belangrijk­ste is dat je natuurlijk­e producten gebruikt, geen chemische troep waar je haaruitval van krijgt.”

Sandra (35), Nikisha (12), Abraham (19), Eva (10) en Pardnoalon (11): “Elke week een nieuw kapsel”

Op de markt treffen we een internatio­naal gezelschap. Sandra, Nikisha, Abraham, Eva en Pardnoalon. Ze zijn allemaal familie, al komen die eerste twee uit Zurich en de rest uit Londen. Sandra komt hier haar nieuwe bedrijfje Foreign Export Limited voorstelle­n, dat met onder andere T-shirts Afrikaanse stereotype­s wil ontkrachte­n. “Het is meer kunst dan gewoon een statement. We willen dat zwarten trots zijn op hun afkomst en dat onze jongeren

“Als ik met mijn haar bezig ben, moeten mijn vrienden mij niet lastigvall­en.”

hun roots leren kennen.” In dat verband staat ze ook op Kroeshaar Festival: “Keep it real. Zo voel je je comfortabe­ler met jezelf.”

“Al vereist dat wel wat werk,” aldus Abraham. “Als ik opsta moet ik mijn haar eerst wassen, kammen, er crème insmeren en opnieuw kammen.” Nikisha en Eva opteren voor de praktische aanpak: “Ik zet voor ik ga slapen een kapje op. Zo hoef ik ’s ochtends niks te doen.” Sandra: “Ik heb elke week een nieuw kapsel en ben het hele weekend met mijn haar bezig. Mijn vrienden weten dat ze me dan niet moeten lastigvall­en. Daardoor heb ik inmiddels zowat elke film en serie die ooit gemaakt werd gezien.”

 ?? FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Monique (rechts), Sheila (vierde van links) en hun vriendinne­n.
FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS Monique (rechts), Sheila (vierde van links) en hun vriendinne­n.
 ??  ??
 ??  ?? Janey en Cheverely.
Janey en Cheverely.
 ??  ?? Sandra, Nikisha, Eva, Pardnoalon en Abraham.
Sandra, Nikisha, Eva, Pardnoalon en Abraham.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium