Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Red Lions naar halve finales op EK Antwerpen

Bondscoach Niels Thijssen en aanvalster Jill Boon zien hoe België kloof met Oranje verkleint

- MARC VERMEIREN

Met een vreugdedan­sje doorheen een Antwerpse avond onthaalden de Red Panthers hun gelijkspel (1-1) tegen Nederland, de absolute vaandeldra­ger van het mondiale vrouwenhoc­key. “Ook wij dromen van grote bekers”, verklaart bondscoach Niels Thijssen. Samen met aanvalster Jill Boon stelt hij vast dat de kloof met Oranje, ooit van Grand Canyon-formaat, krimpt.

Flashback. Op 19 augustus 1999, vandaag net twintig jaar geleden, stonden België en Nederland op het EK tegenover mekaar. Oranje haalde de sloophamer boven: 15-0. Anno 2019 is de dreumes van weleer een subtopper geworden, die dit jaar in Australië en Nieuw-Zeeland won. Zelfs de machtige Noorderbur­en liggen niet meer buiten bereik, meldt Thijssen. “Onze eerste match bevestigt dat we tegen iedereen onze kans hebben. De afgelopen twee jaar wilden we ons wel eens te hard bewijzen, maar nu betreden we het veld met toegenomen belief. Toen we twee jaar geleden met Nieuw-Zeeland voor het eerst een topzesland klopten, ontstond er een geweldige euforie. Maar de rest van het tornooi haalden we, gehavend door een soort decompress­ie, ons beste niveau niet meer. Dat zal niet meer gebeuren. Na Nederland waren we blij, maar niet euforisch. Aan die mentale weerbaarhe­id hebben we hard gewerkt.”

België (FIH 9) staat vanavond zonder de aan de duim geblesseer­de Emilie Sinia - in zijn tweede poulematch tegenover Rusland (FIH 23). “Het klinkt als een cliché, maar alleen de volgende wedstrijd telt. Onderschat niet hoe moeilijk het is voor een topsporter om zich los te koppelen van alle externe omstandigh­eden – de vorige match, de arbitrage, de pers, het publiek, een nieuwe tactiek, te weinig speelminut­en, een kritisch familielid… – en uitsluiten­d te focussen op de volgende wedstrijd.“

Respect

Hockey’end Nederland spreekt al geruime tijd met respect over de Red Lions. Dat statuut bezitten de Panthers nog niet, aldus Thijssen, zelf Nederlande­r. “In Holland zullen ze de voorbije dagen vooral geklaagd hebben over hoe slecht hun prestatie wel was, eerder dan hoe goed België zich weerde. Alle begrip trouwens. Oranje bezit al jarenlang by far de beste ploeg ter wereld, terwijl wij nog maar net van nummer 13 naar nummer 9 zijn opgeklomme­n. (grijnst) Wat buiten hun grenzen gebeurt, vinden Nederlande­rs sowieso al niet belangrijk. En zeker in het vrouwenhoc­key niet.”

Jill Boon, met haar 32 jaar de ancien van het team, blijft bescheiden. “We moeten ons niet vergelijke­n met Nederland, waar 300.000 mensen aan hockey doen. (België telt 50.000 spelers,

red) Hun teams horen al veertig jaar bij de absolute top. Op alle vlakken blijft de kloof aanzienlij­k. Maar als we in onze structuur blijven, zo heb ik zaterdag met trots vastgestel­d, kunnen we het hen moeilijk maken. De tijd dat Holland ons met 15-0 klopte, is voorbij.”

Kazernes

In haar dertien jaar als internatio­nal zag Boon een geweldige evolutie. “Wij verblijven tijdens dit EK in een fraai hotel, maar ik heb nog in ondergrond­se kazernes geslapen, met de halve ploeg op dezelfde kamer. We moesten onze eigen t-shirts kopen en ons eigen verblijf betalen. De generatie net voor mij heeft nóg schralere tijden gekend. Nu investeert de federatie volop in het vrouwenhoc­key, waardoor wij bijvoorbee­ld dit jaar over de hele wereld 18 topwedstri­jden in de Pro League hebben kunnen spelen. Dat Nederland ons niet meer wegblaast, ligt ook daaraan.”

De macht van het getal blijft in Nederlands voordeel spelen, vult Thijssen aan. “In aantallen en in traditie zal België altijd de strijd verliezen met Oranje, maar met ons Be Gold-jeugdprogr­amma en met het United Girl Power-project kunnen we de achterstan­d toch enigszins inhalen. Bovendien tonen de Panthers van bovenaf hoe zinvol het is om aan de basis keihard te werken. Door hun grote dromen duiken de Panthers elke dag de gym in of betreden ze het trainingve­ld.”

Wat zijn dan die grote dromen? “Dat elk Belgisch meisje het hockey zou kunnen ontdekken. En onze tweede droom is dat de Panthers grote bekers kunnen winnen. In 2017 pakten we Europees zilver, dus zo heel ver zitten we niet van dat doel.”

“Elk Belgisch meisje zou het hockey moeten ontdekken.“ Niels Thijssen Bondscoach

 ?? FOTO AP ?? Struijk springt een gat in de lucht na haar doelpunt tegen Nederland.
FOTO AP Struijk springt een gat in de lucht na haar doelpunt tegen Nederland.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium