Gazet van Antwerpen Stad en Rand

”Nog nooit geld gepakt”

Paul Put bestrijdt beschuldig­ingen corruptie

- (cds)

Paul Put (63) krijgt een levenslang beroepsver­bod in het Afrikaanse Guinee. De Antwerpena­ar, die er na tegenvalle­nde resultaten in de Africa Cup ontslagen was als bondscoach, moet ook een schadeverg­oeding van 100.000 euro betalen. De Guinese voetbalbon­d acht hem schuldig aan corruptie.

De Antwerpena­ar was bondscoach van Guinee tussen maart 2018 en juli 2019. Na een tegenvalle­nde Africa Cup, waarin Guinee er in de achtste finales uitging tegen latere eindwinnaa­r Algerije, werd Put ontslagen. Put zou zijn assistente­n verplicht hebben een deel van hun wedstrijdp­remie aan hem af te staan. Put zelf moest op zijn beurt dan weer tien procent van zijn salaris afstaan aan Amadou Diaby, de vicevoorzi­tter van Guineefoot.

Put verklaart nu dat hij onder druk gezet werd door Diaby. “Ik ben afgeperst door de eerste vicevoorzi­tter van de bond. Hij deed me geloven dat alles met de goedkeurin­g van de bond was geregeld. Daarom stapte ik erin mee.”

Put ontkent alle beschuldig­ingen aan zijn adres. “Ik heb in mijn carrière nog nooit geld gepakt van een speler of staflid. Personen die het tegendeel beweren, moeten met bewijzen komen.”

TAS

Puts advocaat Kris Luyckx tekent beroep aan bij het TAS. “Put heeft geen geld gekregen van wie dan ook. Hij heeft wel geld overgemaak­t aan de vicevoorzi­tter, via zijn makelaar. Dat hoorde bij het contract. Wij gaan in beroep tegen de eenzijdige beslissing van de Guinese Bond, die genomen is toen Put niet in het land was en zich dus niet kon verdedigen. Guinee wil vooral de 300.000 ontslagver­goeding niet betalen, lijkt ons en zoekt nu via deze zaak een uitweg.”

Paul Put is daarmee opnieuw in een schandaal verwikkeld. Hij kreeg eerder twee jaar gevangenis­straf voor zijn betrokkenh­eid in de zaak-Yé, toen hij trainer van Lierse was en mee matchen vervalste. In ons land kreeg hij voor die zaak ook een beroepsver­bod.

 ?? FOTO REUTERS ??
FOTO REUTERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium