Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lions knokken zich naar halve finale

België bereikt als eerste team bij de mannen de halve finale, maar dat gebeurde eerder op vechtlust dan op klasse, zag ook koning Filip.

-

De Red Lions hadden twee penalty corners nodig om het taaie Engeland af te houden, maar het tussentijd­se rapport blijft fraai. Zeven goals gemaakt, nul goals tegen en een plek in de halve finale, het absolute minimumdoe­l voor een regerende wereldkamp­ioen. “Het zou een drama geweest zijn als we in eigen land dat niet zouden halen”, aldus Loïck Luypaert.

Een dag extra rust, het klassevers­chil, het thuisvoord­eel én de aanwezighe­id van koning Filip: al deze bonussen toonden zich te sporadisch in het spelbeeld. Dit was niet het België dat vrijdag Spanje vermorzeld had, besefte ook Luypaert. “Ik vind het net goed dat we twee totaal verschille­nde matchen naar onze hand kunnen zetten. Het stugge Engeland dwong ons veel meer dan Spanje tot een goed gevecht, waarbij het me vooral verheugt dat we alweer de nul houden. Vroeger zouden we met 2-2 van het veld zijn gegaan. Maar qua hockey was dit inderdaad zeker niet onze beste match.”

De eerste penaltycor­ner van België leidde tot het openingsdo­elpunt. Tom Boon, opportunis­t zonder weerga, smashte de rebound binnen. Verder weerden doelman Vincent Vanasch en de lat alle Engelse gevaar. “We weten al langer dat België over de beste doelman van de wereld beschikt, maar de hele verdedigin­g stond behoorlijk”, aldus Luypaert. Te veel afval, te weinig sprankel: zo bleef Engeland in leven. Als het in de combinatie niet lukt, moest Alexander Hendrickx het dan maar via een penalty corner forceren: 2-0.

De goedgevuld­e tribunes van het Antwerpse stadion telden een voorname gast: koning Filip, wiens zoon Gabriël hockey speelt bij White Star Evere. “Ach, we zien hem wel vaker”, grijnsde Luypaert. “Neen, het blijft fantastisc­h dat hij ons komt steunen. Dit is sowieso een prachtig toernooi. Ik kan niet wachten om hier weer te staan. Die twee dagen tussenin duren wat mij betreft veel te lang. Ik kijk nu al uit naar donderdag en een geweldige halve finale tegen Duitsland of Nederland.”(mv)

 ?? FOTO BELGA ?? Hendrickx heeft de 2-0 op het bord gebracht.
FOTO BELGA Hendrickx heeft de 2-0 op het bord gebracht.
 ?? FOTO BELGA ?? 7.000 toeschouwe­rs in Wilrijk.
FOTO BELGA 7.000 toeschouwe­rs in Wilrijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium