Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Voor ons is G-hockey evenwaardi­g aan topsport”

Hockeyclub Victory is gastheer voor vierde EK in het G-hockey

- FILIP SPOELDERS

De hockeyprof­s begonnen afgelopen vrijdag met hun strijd richting de Europese titel op de Wilrijkse Pleinen. Vanaf vandaag strijden ook de G-hockeyspel­ers voor deze prijs op de terreinen van Victory in Edegem.

Royal Victory Hockey Club doet haar naam als voortrekke­r van G-hockey opnieuw alle eer aan. Het organiseer­t de komende drie dagen het Cronos EK ParaHockey voor spelers met een verstandel­ijke beperking. Het is geen verrassing dat dit evenement werd toegewezen aan de Edegemse vereniging. Victory begon in 2011 als een van de eerste Belgische clubs met G-hockey. Ondertusse­n telt de G-ploeg Victory Wanderers 23 spelers.

“Sinds 2011 is G-hockey een van de drie pijlers van onze club”, vertelt Leo Lucas, voorzitter van Victory, dat honderd jaar bestaat. “Voor ons is G-hockey evenwaardi­g aan topsport, waarbij onze club heel wat spelers en speelsters levert aan de nationale jeugd- en volwassene­nploegen. Ook de opbrengst uit de meest bijgewoond­e sociale clubactivi­teit, Victory Sings, gaat naar onze Victory Wanderers, onze G-hockeyploe­g.”

Dit jaar levert Victory Wanderers met Thomas Van de Pontseele, Katrijn Vermeulen, Paulien Van Goethem en Stefan Collyn verschille­nde spelers aan het nationale team, de Belgian Red Giants.

Negen landen

In 2013 organiseer­de Victory al een G-tornooi toen het EK hockey in België plaatsvond. Maar het evenement van deze week wordt veel groter. De negen Europese landen zorgen voor 144 spelers die door meer dan tachtig vrijwillig­ers van Victory begeleid worden. De Europese en de Belgische hockeyfede­raties leveren tientallen officials en scheidsrec­hters.

De deelnemend­e ploegen worden in drie afdelingen, Championsh­ip, Trophy en Challenge, verdeeld. Vandaag spelen ze vanaf 9.30u de selectiewe­dstrijden op Kattenbroe­k. Dinsdag volgen eveneens vanaf 9.30u de poulewedst­rijden. Op woensdag verhuist het tornooi naar de Wilrijkse Pleinen in Antwerpen, waar om 14.30u de finaleweds­trijden van het G-tornooi plaatsvind­en. Daarna kunnen de spelers naar de wedstrijde­n van het Europees kampioensc­hap gaan kijken. Uiteraard zijn supporters altijd welkom op het Cronos EK ParaHockey.

 ?? FOTO RR ?? Leo Lucas van Victory en Ria Verreydt van Cronos met twee spelers van het nationale team G-hockey.
FOTO RR Leo Lucas van Victory en Ria Verreydt van Cronos met twee spelers van het nationale team G-hockey.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium