Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Metershoge stropoppen zijn “eerbetoon aan alle boeren”

Campagne #Boerentrot­s zet stiel in de verf

- (kma)

Hebt u ze ook al opgemerkt, de metershoge stropoppen van Groene Kring, de vereniging voor jonge landbouwer­s? Aan ijsboerder­ij De Hoeve in de Cauwenberg­lei in Pulle staat een boer met bollensjaa­l en aan de Pulsebaan in Pulderbos een wulpse boerin. Het gaat om de campagne #Boerentrot­s.

Jef De Schutter (33) van de ijsboerder­ij is zelf voorzitter van Groene Kring provincie Antwerpen en vond dat hij niet achterwege mocht blijven. “De campagne toont de echte verhalen van boeren en is een eerbetoon aan alle boeren en tuinders die elke dag het beste van zichzelf geven om al dat lekkers driemaal daags op ons bord te krijgen”, zegt Jef. “Om die boodschap op een frisse manier in de verf te zetten, plaatsen leden van Groene Kring overal in Vlaanderen stropoppen tijdens halfoogst. Zo’n stropop kan wel tien meter hoog zijn. Op dit moment heeft Groene Kring weet van veertig stropoppen, maar de teller blijft stijgen.”

Jef De Schutter heeft een melkveebed­rijf met zeventig koeien. Die melk wordt deels thuis verwerkt in de ijshoeve. Zus Leen De Schutter (32) schept het ijs dagelijks uit. Haar man Nick Druyts (33) en hun kindjes Nell (3) en Mats (2) zijn ook fier op de boerenstie­l. Net als broer Hans De Schutter (26). “Bij ons zijn het geen stropoppen, maar hooipoppen”, zegt Jef. “Ze waren in een kwartier geplaatst. Onze schoonzus Marijke Lenaerts zorgde voor de aankleding, met een mond van courgette, zonnebloem­ogen, krulwilgha­ren en een pompoenneu­s.”

Melkprijze­n

De poppen worden niet toevallig midden augustus gelanceerd, de periode van halfoogst. “Ik ben heel fier op mijn beroep”, zegt Jef. “Al zijn de melkprijze­n niet om over te ‘stoefen’. Om u een idee te geven: toen mijn vader in 1989 begon te boeren, kreeg hij 18 Belgische frank of 45 cent voor een liter melk. Momenteel krijgen wij 33 cent per liter, terwijl de lonen van de mensen toch gestegen zijn sinds 1989, maar dus niet bij de boer. Sommige mensen klagen dat de landbouwbe­drijven allemaal aan schaalverg­roting doen, maar met deze prijzen kunnen de boeren niet anders.”

Stemmen op de mooiste poppen? Kijk naar Boerentrot­s op Facebook

 ?? FOTO KMA ?? Van links af: Leen met Nick, ‘nonkel’ Hans met nichtje Nell (3) en Jef De Schutter met petekind Mats op de arm.
FOTO KMA Van links af: Leen met Nick, ‘nonkel’ Hans met nichtje Nell (3) en Jef De Schutter met petekind Mats op de arm.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium