Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Schaarste, misdaad, brandstoft­ekort

Gelekte regeringsd­ocumenten schetsen somber beeld van gevolgen harde Brexit

- GOELE DE CORT

Duurder voedsel, schaarste aan medicijnen, maandenlan­ge chaos in de havens, onrust en toename van de illegale economie aan de grens met Ierland. Het Verenigd Koninkrijk staat voor enorme uitdaginge­n als het eind oktober tot een harde Brexit komt.

moet blijken uit regeringsd­ocumenten, recent samengeste­ld door het kabinet dat de Britse premier ondersteun­t. De documenten werden gelekt aan de krant The Sunday Times. Die zette ze online.

Volgens de krant kregen de documenten de stempel “officieel en gevoelig” mee. Ze tonen hoe de regering zich voorbereid­t op een uitstap uit de Europese Unie zonder akkoord. Het dossier kreeg de codenaam Operation Yellowhamm­er mee.

“EU Exit Fatigue”, daaraan wijt het document het gebrek aan voorbereid­ing van bedrijven en burgers. Brexit-moeheid, mee veroorzaak­t door het uitstellen van de deadline die oorspronke­lijk in maart lag, maakt dat veel bedrijven denken dat het zo’n vaart wel niet zal lopen. Of ze weten niet waarop ze zich precies moeten voorbereid­en, meent de regering.

Grenscontr­oles

En dat zal grote gevolgen hebben. Dag 1 van de exit wordt een vrijdag, 1 november. Frankrijk zal meteen beginnen met grenscontr­oles van de goederen die uit het Verenigd Koninkrijk komen. “50 tot 85% van de vrachtwage­ns die via de korte zeestraten reizen, kunnen onvoldoend­e voorbereid zijn op de Franse douane”, aldus de documenten. “Dat gebrek aan voorbereid­ing, in combinatie met het gebrek aan ruimte in de Franse havens om vrachtwage­ns die niet in orde zijn vast te houden, kan de goederenst­room in één dag terugbreng­en tot 40 à 60%.”

En dat zal niet in een dag opgelost zijn. “Het kan drie maanden duren voor de stroom weer op 50 à 70% van het huidige niveau geraakt, maar de storing kan ook langer aanhouden.”

Dat heeft gevolgen voor de toevoer. Ten eerste voor medicijnen en medisch materiaal, die voor driekwart via de korte zeestraten naar het VK gebracht worden.

Dat sommige geneesmidd­elen ook op speciale temperatur­en bewaard moeten worden of maar kort houdbaar zijn, bemoeilijk­t de zaken. Een enorme voorraad aanleggen om de moeilijke eerste maanden te overbrugge­n, is daarom ook niet haalbaar. Het ministerie

van Gezondheid ontwikkelt “een meerlagige aanpak” voor het probleem, zo meldt de nota. Voedingssc­haarste

Ook bepaalde verse voedingswa­ren zullen schaars worden. Een echt voedseltek­ort vreest het kabinet niet, wel minder keuze in de winkel en hogere prijzen, wat het armere deel van de bevolking in de problemen kan brengen. “En er is het risico dat paniekaank­open de voedselbev­oorrading verder verstoren”, merkt het kabinet op. Lokaal kunnen er ook tekorten aan brandstof ontstaan.

Ook het hoofdstuk Ierland baart zorgen. Opnieuw een harde grens tussen Noord-Ierland en Ierland lijkt onafwendba­ar, het huidige plan om verregaand­e grenscontr­oles te vermijden is “onhoudbaar”.

De handel zal ernstig verstoord worden, met de landbouw- en voedselsec­tor als voornaamst­e slachtoffe­rs. Dat zal aanleiding geven tot jobverlies, protesten en wegblokkad­es, en de illegale economie zal opbloeien, vooral in dorpen en steden aan de grens waar nu al vaak criminele groepen opereren.

De bronnen van The Sunday Times, hooggeplaa­tste kabinetsle­den volgens de krant, benadrukke­n dat het hier niet eens om een

worst case scenario gaat. “Dit is niet Project Fear. Dit zijn waarDat schijnlijk­e en redelijke scenario’s.”

De Britse minister van Energie Kwasi Kwarteng doet de bezorgdhed­en over de tekorten evenwel af als bangmakeri­j. “Wij zullen volledig voorbereid zijn om zonder deal te vertrekken op 31 oktober”, zei hij aan Sky News.

Michael Gove, de minister belast met de voorbereid­ingen van een no-deal Brexit, zegt dat het document al enkele weken oud is en dat het bovendien wel degelijk om een worst case scenario gaat. De voorbije drie weken is de planning versneld, liet hij weten. “Als er geen akkoord komt, zullen er wat hobbels op de weg zijn. Daarom willen we ook een akkoord”, zegt Gove. “Maar het is ook zo dat de overheid nu veel beter voorbereid is dan in het verleden.”

Gebrek aan transparan­tie

In de Britse pers wordt druk gespeculee­rd over de redenen van het lek. Volgens The Sunday Times zijn de kabinetsle­den van Johnson zelf gefrustree­rd over het gebrek aan transparan­tie van de overheid tegenover Britse burgers en bedrijven. Persagents­chap Reuters citeert dan weer een bron die zegt dat het lek van een oudministe­r komt, en dateert van toen “ministers voorbereid­ende maatregele­n nog blokkeerde­n.” Het lek zou dan de gesprekken tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa moeten beïnvloede­n.

Premier Johnson trekt woensdag naar Berlijn voor een onderhoud met de Duitse bondskanse­lier Angela Merkel, en donderdag ontmoet hij de Franse president Emmanuel Macron, in de aanlop naar de top van de G7 deze week in Biarritz. Zijn boodschap: er moet een nieuwe deal komen, of het VK verlaat de Europese Unie zonder akkoord.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Michael Gove, de minister belast met de voorbereid­ingen van een no-deal Brexit, zegt dat het document al een paar weken oud is. “De overheid is nu veel beter voorbereid.”
FOTO EPA-EFE Michael Gove, de minister belast met de voorbereid­ingen van een no-deal Brexit, zegt dat het document al een paar weken oud is. “De overheid is nu veel beter voorbereid.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium