Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Opnieuw massaal protest in Hongkong

Nieuw uitleverin­gsverdrag zorgt voor demonstrat­ies

- (jvr)

Een nieuw weekend, nieuwe massaprote­sten in Hongkong. En hoewel demonstran­ten en politie in de afgelopen tien weken steeds heviger clashten, bleef zondag alles vreedzaam.

hevige regen, verzamelde­n honderddui­zenden betogers in het Victoria Park in Hongkong. Een optocht naar het centrale zakendistr­ict was door de politie verboden. Hoe langdurige­r en massaler de protesten, hoe

dwingender ook de dreigement­en van de centrale Chinese autoriteit­en. Terroristi­sche activiteit­en

Peking spreekt van terroristi­sche activiteit­en, bouwt een troepenmac­ht op in het nabijgeleg­en Shenzhen en zegt dat het “niet zomaar zal toekijken” als de plaatselij­ke overheid haar grip op de situatie verliest.

Hongkong was tot 1997 een Britse kroonkolon­ie, werd overgedraO­ndanks gen aan China, maar behoudt een grote mate van autonomie. De protestbew­eging vreest toenemende inmenging van Peking.

Nieuw uitleverin­gsverdrag

Het was een nieuw uitleverin­gsverdrag dat de massademon­straties ontstak. En die tonen nog geen tekenen van moeheid. Victoria Park bleek zondag te klein voor de zee van demonstran­ten, die ook vele straten in de buurt overspoeld­e. De organisato­ren mikten dan ook op breedgedra­gen, vreedzaam protest. Want het escalerend­e geweld stortte Hongkong, een van de belangrijk­ste financiële centra in Azië, stilaan in crisis.

 ?? FOTO REUTERS ?? Honderddui­zenden betogers trokken zondag naar het Victoria Park in Hongkong.
FOTO REUTERS Honderddui­zenden betogers trokken zondag naar het Victoria Park in Hongkong.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium