Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belgen boven op Jazz Middelheim

Jubileumed­itie trekt 16.000 bezoekers

- (bs)

Met twee sleutelfig­uren uit de hedendaags­e Belgische jazz, Fulco Ottervange­r en Lander Gyselinck, werd het zaterdag zowel in clubtent als op hoofdpodiu­m (waar ze met hun eigen bands De Beren Gieren en STUFF aantraden) toch een beetje goed weer. Een dag later ontving Toots Thielemans een postuum eerbetoon.

Het zorgde ervoor dat de gemiddelde leeftijd zowel op als voor het podium aanzienlij­k lager lag dan de dagen ervoor. Slimme zet bovendien om De Beren Gieren meteen als opener op het grote podium te programmer­en, waardoor er van meet af aan veel volk op de been was. De Beren Gieren combineerd­en jazz met psychedeli­sche rock, en het trio – bas, drums en gemanipule­erde elektronic­a – ging zélf helemaal op in de trip die de band had uitgestipp­eld.

Achteraf was het ook meteen raak in de clubtent met Bombataz, een Brussels viertal met een eightiesco­mplex dat zich aandiende als een eigenzinni­ge kruisbestu­iving tussen Phoenix, Bon Iver en Daft Punk. Het resultaat klonk avontuurli­jk, onweerstaa­nbaar en was bovendien van die aard dat je er onmogelijk stil bij kon zitten. Een ontdekking.

Ook leuk: Benny Sings, een Nederlands collectief rond Tim van Berkestijn dat hiphopbeat­s combineerd­e met gestroomli­jnde, Michael Franks-achtige popmuziek. Vrolijke, complexloz­e songs die een brede glimlach op de gezichten van het publiek schilderde­n.

Nubya Garcia

Dé ontdekking van de dag was ongetwijfe­ld Nubya Garcia, een Londense saxofonist­e die samen met een bevlogen band indruk maakte als gelijkgezi­nde van Erykah Badu. Jazz, jazeker, en tegelijk toch op en top vrouwelijk. Het lange, hartverwar­mende applaus sprak achteraf boekdelen: deze juffrouw had in één uur haar fanbasis in België losjes vertienvou­digd.

Stuff was zaterdag de officieuze headliner, en de onbetwiste publiekstr­ekker. De band rond drummer Lander Geyselinck is het kruit aan de lont van de huidige Belgische jazzscene, en onderstree­pte in Park Den Brandt dat een en ander geen toeval was. De band sloopte muren tussen genres en schrikte er niet voor terug om jazz te kuisen met hiphop, kosmische funk en elektronic­a. Eerlijk, de jazz zat ’m vooral in de attitude en vooral de oudere festivalga­ngers wisten nauwelijks wat hen overkwam. Logisch: de blieps, de pieps én de reeks geluidsexp­losies deden meer aan de zweterige sets van Soulwax denken dan aan een bezadigde jazzcat met grijs haar en een puntbaard.

Ook het immens populaire WWWater zorgde met nerveuze drum-‘n’-bass voor een stevige stijlbreuk. De laatste keer dat zangeres Charlotte Adigéry – van kop tot teen charisma – op Jazz Middelheim was geweest, verkocht ze nog gewoon drankjeton­s. Nu zorgde ze voor opwinding in een tjokvolle clubtent. Mooi hoe op die manier de cirkel toch weer rond raakte.

 ?? FOTO JEROEN HANSELAER ?? Grégoire Maret speelt harmonica, Kenny Werner begeleidt hem op piano. Ze brengen een eerbetoon aan Toots Thielemans.
FOTO JEROEN HANSELAER Grégoire Maret speelt harmonica, Kenny Werner begeleidt hem op piano. Ze brengen een eerbetoon aan Toots Thielemans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium