Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik zal Greg trakteren op training”

Ritwinnaar Oliver Naesen klopt voor het eerst Van Avermaet

-

Hij schreeuwde zijn vreugde uit op de Vesten. Oliver Naesen (28) pakte er zijn eerste zege van het seizoen door in de spurt Greg Van Avermaet en Laurens De Plus te kloppen: “Greg kloppen in onze speeltuin, dat is speciaal.”

Naesen zorgde zelf op de laatste keer Bosberg voor de schifting. “Ik was direct tevreden dat we met ons drie voorop reden. We zijn ook vrienden. Greg en ik wisten dat Laurens reed voor zijn klassement en we moeten niet onnozel doen: we gunden het hem allebei. Ik stelde voor: we rijden alle drie vollen bak en we sprinten voor de zege.”

Primeur

Van Avermaet leek op weg naar de zege, maar Naesen kon hem nipt remonteren.

“Het is de eerste keer dat ik Greg klop voor de zege. Ik ben wel al voor hem geëindigd in klassieker­s, maar zo man tegen man winnen: dat is een primeur. Neen, ik heb hem nog niet gesproken. Na de finish vloog ik in de armen van mijn vriendin en familie. Het was niet echt gepland dat Greg eerst aanging, ik ken dat hier goed genoeg om zelf aan te gaan. Op kasseien is het meer dan spurten, er komt ook wat techniek aan te pas. Op training spurtten we natuurlijk wel tegen elkaar, met heel ons groepje. Er ligt een vaste lijn, maar soms vallen we van ver aan. (grijnst) Ja, maandag (vandaag, red.) gaan we weer trainen. De winnaar moet dan trakteren, maar ik doe dat met plezier.”

Naesen had 18 augustus met stip aangeduid. “Ik zei al heel de week dat deze zondag een van mijn favoriete koersdagen was. Dit is mijn speeltuin, ik ken deze streek als mijn broekzak. Van bij de nieuweling­en had ik een woensdagri­tje: van huis naar de Muur en terug, zo’n 90 kilometer.”

Fiets in stukken zagen

Naesen eindigde finaal ook tweede in het eindklasse­ment. “Ik eindig hier altijd goed, maar kan nooit winnen door die verdomde tijdrit. Ik reed zaterdag in Den Haag mijn beste tien minuten ooit. En dan eindig je 44ste. Dat is om je fiets in stukken te zagen.”

Naesen is geen veelwinnaa­r. Dit is zijn vijfde profzege. “Ja, ieder jaar win ik er maar eentje. Het BK in Antwerpen blijft wel de mooiste, maar deze komt er net onder. Een WorldTour-wedstrijd die eindigt op de Muur. En ik klop Greg in de spurt. Dat zegt toch genoeg.”

AG2R-La Mondiale rekent dit najaar nog op zijn sympathiek­e Belg. “Ik zou heel graag supergoed in vorm zijn in de Wereldbeke­rwedstrijd­en in Canada. Montréal en Quebec horen bij mijn favoriete koersen. En daarna het WK. Dat is een blokje waar ik goed zou willen rijden.”

Dat bewuste WK in Yorkshire, waar elke Belgische renner wel denkt een kans te maken. “Ik weet niet hoe Rik Verbrugghe dat moet oplossen”, zegt Naesen. “Je komt al snel aan een naam of dertien. En allemaal renners die kopman zijn in hun ploeg. Je kan niet vragen aan Jasper Stuyven om voor mij op kop te rijden, of aan mij om voor Yves Lampaert te knechten. Of Philippe Gilbert in dienst van Greg Van Avermaet laten rijden. Niet simpel. Blij dat ik geen bondscoach ben.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium