Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Vindt u het terecht dat Pukkelpop de Vlaamse ‘strijdvlag­gen’ weert van het festivalte­rrein?

-

Snap niets van hetze

Ik snap helemaal niets van die hetze tegen Anuna De Wever. Wie kan er iets hebben tegen een jonge vrouw die waarschuwt voor desastreuz­e gevolgen als men nu niet ingrijpt? Hoe dom en onverantwo­ord kun je zijn als je nu nog de klimaatopw­arming ontkent? Ik snap nog minder de politiseri­ng van de klimaatzaa­k. Moeder Aarde is te belangrijk om te verzanden in linksrecht­stegenstel­lingen. Er moeten maatregele­n komen. Punt.

MARC CEULEMANS, ANTWERPEN

Geen politiek

Ik vind dat een festival vooral voor muzieklief­hebbers moet dienen en niét om aan politiek of propaganda te doen. Daar zijn andere activiteit­en voor.

HEIDI BELMANS, ANTWERPEN Mensen zelf

Mensen die last veroorzake­n moeten verwijderd worden, niet de vlaggen van alle mensen die per toeval dezelfde vlag bij hebben. Als er bijvoorbee­ld twee Nederlande­rs met drugs betrapt worden, dan ga je toch ook niet alle Nederlande­rs verwijdere­n?

KOEN VAN MECHELEN, WIJNEGEM Boekje te buiten

De organisati­e van Pukkelpop heeft niet het recht om die leeuwenvla­ggen van het terrein te verwijdere­n. Hiermee gaan ze hun boekje te buiten. Deze vlag is het symbool van overtuigde Vlamingen en heeft absoluut niets te maken met de collaborat­ie.

WILFRIED ROSIERS, NEEROETERE­N Liebaert

Is niet iedere vlag in beginsel een strijdvlag? Oorspronke­lijk werd een vlag immers gebruikt om aan te geven waar de strijdende partijen zich bevonden. Waarom zou dan de Vlaamse zwarte leeuw meer een strijdvlag zijn dan de Belgische, Franse, Waalse of welke vlag dan ook? De Vlaamse zwarte leeuw is gewoon een oudere, dertiende-eeuwse versie van de Vlaamse vlag en heette oorspronke­lijk Liebaert. Voor nogal wat Vlamingen is de zwarte leeuw authentiek­er. Of deze mensen allemaal fanatiekel­ingen en collaborat­eurs zijn, is erg kort door de bocht en doet vele Vlamingen onrecht. Eigenlijk is de discussie rond de kleur van tong en klauwen alleen interessan­t als illustrati­e van hoe geschieden­is evolueert. Een vlag is maar een vlag. Dat ze dienden om ten strijde te trekken is gelukkig in de vergetelhe­id geraakt. Laten wij dat zo houden.

JULIA BEIRINCKX, PUTTE

Alle vlaggen weren

Ik vind het correct dat Pukkelpop de Vlaamse ‘strijdvlag­gen’ weert van het festivalte­rrein, als het ook alle andere vlaggen zou weren. Dit hadden ze moeten doen want dit is een cultureel gebeuren waar geen enkele vorm van politiek of activisme op zijn plaats is.

WILFRIED DE WILDE, ANTWERPEN Zoals in VS In Vlaanderen gebeurt hetzelfde als in de Verenigde Staten. Bepaalde politieke strekkinge­n spannen onwetende jongeren voor hun kar. Triestige vaststelli­ng.

PETER GEURTS, ANTWERPEN

 ?? FOTO DBA ??
FOTO DBA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium