Gazet van Antwerpen Stad en Rand

"Kloof van tien punten belangrijk­er dan die eerste plaats"

Beste competitie­start sinds 2010-2011, beste promovendu­s sinds Beerschot in 1982-1983 én samen met Club Brugge op kop in 1A

- YANNICK DE BOECK DIEDERIK GEYPEN

Na een wedstrijd met twee gezichten trok KV Mechelen dankzij een dominante tweede helft tegen Cercle Brugge de drie punten over de streep. Zo zet het met een tien op twaalf de beste competitie­start sinds 2010-2011 neer én hijst het zich naast Club Brugge aan de leiding in 1A. Al overheerst realisme - terecht op wilde dromen Achter de Kazerne.

Neen, KV Mechelen haalde zaterdag tegen de stevige organisati­e van Cercle Brugge niet het niveau dat het tegen Zulte Waregem en Genk op de mat had getoverd. Hoewel Malinwa op het doelpunt van Dabila na - na een hoekschop dan nog - geen enkele kans weg gaf, verliep het spel voor de rust stroef en bleven uitgespeel­de kansen uit.

“De eerste helft stemde me niet tevreden”, analyseerd­e Wouter Vrancken. “We speelden te traag en stonden op het middenveld niet goed geposition­eerd. Tijdens de rust hebben we een en ander bijgesteld en vroeg ik om een snellere balcircula­tie in de tweede helft. Vier à vijf baltoetsen maakten plaats voor voetbal in een of twee tijden. Zo konden we opnieuw aansluiten met het goede voetbal dat tegen Anderlecht en tegen Cercle in de eerste helft ontbrak.”

Na rust ging het tempo de hoogte in en kreeg de Vereniging geen vat op de versnellin­gen van Storm, het knijpen van Kaya en de beweeglijk­heid van Togui. “Na de rust waren we heer en meester”, aldus aanvoerder Kaya. “In de eerste helft leden we te vaak balverlies en kwam ik zelf te weinig in het spel voor. Dat bewijst dat je mentaal altijd klaar moet zijn. Kijk naar Anderlecht en Club Brugge deze speeldag. Zij waren mentaal niet klaar en wonnen dus niet. Het was niet altijd even vloeiend als tegen Zulte Waregem en Genk, maar het kan nu eenmaal niet altijd even mooi zijn.”

Knappe statistiek­en

Hoe dan ook, van de tien op twaalf is geen punt gestolen. Dubbel zoveel punten na vier speeldagen dan vorig seizoen in 1B, de beste competitie­start sinds de twaalf op twaalf in 2010-2011 onder Marc Brys, een doelsaldo van plus zes, de beste promovendu­s sinds Beerschot in 1982-1983 (omgerekend naar driepunten­systeem) én een gedeelde leiderspla­ats.

Knappe statistiek­en die een mens even naar dromenland zou kunnen katapulter­en. Maar niet in Mechelen, waar de voetjes stevig op de grond blijven. Kijk maar naar Cercle, dat vorig seizoen met 8 op 12 startte en nog bijna in de degradatie­strijd werd meegetrokk­en. “We moeten realistisc­h blijven”, sprak de altijd nuchtere Igor de Camargo. “Deze competitie blijft heel moeilijk en er zullen ook nog mindere momenten komen. Net daarom is elk punt nu zo belangrijk. Ons doel is nog altijd het behoud verzekeren.”

“Die doelstelli­ng is inderdaad niet veranderd”, trad Arjan Swinkels zijn ploegmaat bij. “We zijn goed aan het seizoen begonnen, maar dat wil niets zeggen over de rest van het seizoen.

Tot dusver hebben we weinig punten gestolen. Op Anderlecht zat er niet meer in, maar in de andere drie duels hebben we gewoon goed gevoetbald.”

Play-off 1

Wijze woorden van De Camargo en Swinkels, die door hun coach Wouter Vrancken gedeeld werden. “In 1B waren we favoriet en hebben we nooit hoog van de toren geblazen. Laten we dat in 1A dus alsjeblief­t ook niet doen. Die leiderspla­ats is mooi, maar die tienpunten­kloof met de laatste is veel belangrijk­er.”

Was er dan niemand Achter de Kazerne wiens gedachten even afdwaalden en wiens dromen verder reikten dan alleen maar het behoud? Rob Schoofs sprak voorzichti­g over “naar boven kijken”, terwijl Nikola Storm de in deze prille fase van de competitie bijna de verboden woorden “Play-off 1” durfde uitspreken. “Door deze tien op twaalf zetten we een heel goede start neer en blijven we mee bovenin draaien. In het begin van het seizoen was het eerste doel uiteraard om het behoud veilig te stellen. Nu voel je misschien wel dat er iets meer in zit. Als we kunnen meestrijde­n voor een Play-off 1-plaats, waarom dan niet?”

 ?? FOTO ISOSPORT ??
FOTO ISOSPORT
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium