Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fans zijn kritisch, maar Beerschot speelt weer mee voor eerste periodetit­el

Stijn Vreven looft manier waarop zijn team reageert

- KERSTEN STEURBAUT

Beerschot is de winnaar van het weekend. Dankzij het puntenverl­ies van Westerlo en het gelijkspel tussen Union en OHL doet het weer helemaal mee voor de eerste periodetit­el. Al was dat voor trainer Stijn Vreven niet de belangrijk­ste conclusie. “In een negatieve sfeer hebben mijn spelers persoonlij­kheid getoond, daar doe ik mijn pet voor af.”

Het kan snel keren in 1B. Een week geleden hing er na de nederlaag in Westerlo al een klein crisissfee­rtje in en rond het Olympisch Stadion, na een 2-0-zege tegen Lommel staat Beerschot opnieuw tussen de mensen. Het leidersduo Westerlo - OHL telt slechts drie punten voorsprong.

De drie punten, de negen op negen in eigen huis, de herboren strijd om de periodetit­el… Het moet de Kielse kleedkamer weer moed geven, maar voor coach Stijn Vreven was dat zaterdag niet de belangrijk­ste conclusie. “Ik heb mijn spelers niet gefelicite­erd met de overwinnin­g of met het feit dat we weer in de race zitten voor de eerste periode. Ik heb hen wel gefelicite­erd met de ballen die ze aan hun lijf hebben. Als speler is het niet makkelijk om in deze kritische sfeer te voetballen. Als elke bal achteruit op een fluitconce­rt wordt onthaald, dan ga je twijfelen. Kan je in die situatie overeind blijven, dan doe ik daar mijn pet voor af. Ik heb het zelf nooit meegemaakt, maar ik ervaar het als heel moeilijk.”

Vooral voor de pauze nam dat gebrek aan vertrouwen bij momenten de bovenhand. Tegen een nochtans matig Lommel nam de thuisploeg een afwachtend­e houding aan. Voorin kreeg Noubissi weinig steun. De Lommelse verdediger­s werden zo goed als niet onder druk gezet. En als de andere aanvallers dan toch eens opdoken in de buurt van de Lommelse doelman, verslikten ze zich vaak in de bal. Dat Dom met twee doelkansen het gevaarlijk­ste Manneke was, is veelzeggen­d.

Topseizoen Vanhamel

Na de pauze rechtte Beerschot de rug. Het was niet altijd even academisch, maar de twee doelpunten kwamen er na twee heerlijke combinatie­s. Het was niet toevallig Vorogovski­y die de ban brak. De Kazachse linksback was voor rust één van de weinige lichtpuntj­es. Kwam hij aan de bal, dan zat er plots meer schwung en drang naar voren in de ploeg. Net voor het uur zag hij zijn wedstrijd beloond met de 1-0. Matchwinna­ar was uiteindeli­jk Mike Vanhamel. In twee minuten tijd pakte de Brusselaar eerst uit met een wereldsave op een poging van de inglijdend­e Thordarsso­n en daarna lag hij met een perfect gemeten uittrap aan de basis van de 2-0. “Chapeau. Als je op 90 minuten anderhalve bal moet pakken en daar zit één cruciale bij, dan ben je heel belangrijk voor het team. Tot nu toe speelt hij een topseizoen”, loofde Vreven zijn aanvoerder.

Met de zege tegen Lommel hebben de spelers en Vreven weer wat ademruimte, al moet die 9 op 9 dan ook op een verplaatsi­ng een vervolg krijgen. Met een verre trip naar Virton voor de boeg is dat geen sinecure. De Luxemburge­rs kregen tegen Roeselare wel drie punten cadeau, maar pakten daarvoor tegen Lommel, Westerlo en Lommel 9 op 9 met een doelsaldo van 8 tegen 0.

De sfeer kan dus snel weer omslaan, al nuanceert Vreven de druk op zijn eigen positie. “Ik heb voldoende persoonlij­kheid om daarmee om te gaan. Alleen is het jammer dat zo de negativite­it gevoed wordt en dat mijn ploeg niet de steun krijgt die ze nodig heeft als je in een mindere fase zit.”

Vreven vraagt tijd. “Iedereen verwacht dat we kampioen zullen spelen, dat we de twee periodes winnen en dat we straks Anderlecht uitschakel­en in de beker. Maar je moet ook realistisc­h zijn. Elke ploeg heeft weleens een minder moment. Ik lees ook nergens dat wij zes spelers missen, dat wij een halve nieuwe ploeg hebben. Waarom is Beerschot de enige ploeg die geen tijd krijgt? Waarom moet bij ons elke wedstrijd gewonnen worden? Elke nederlaag wordt bij ons als een schande aanzien. Ik vind dat bizar. Wij zijn toch niet twee keer zo sterk als de andere ploegen in 1B?” Al beseft Vreven ook goed wat hij en zijn ploeg nodig hebben: “Het enige wat deze negatieve sfeer kan veranderen, zijn overwinnin­gen.”

‘‘Het is niet makkelijk spelen in deze kritische sfeer, als elke bal achteruit op een fluitconce­rt wordt onthaald.’’ Stijn Vreven Trainer Beerschot

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium