Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse stadsgids wil kindjes helpen en wordt doodgerede­n

- CEDRIC LAGAST

De Italiaanse politie heeft de bestuurder gearrestee­rd die zaterdag Antwerpena­ar Filip Marichal (57) doodreed bij het Italiaanse Veglie. Marichal, die stadsgids was in Antwerpen, was daar op fietsvakan­tie. “Filip was even achterop geraakt, omdat hij enkele kinderen had geholpen”, zegt zijn fietsgids.

“Filip was net even gestopt bij een groepje kinderen die met een vlieger aan het spelen waren. Hij sprak goed Italiaans, en hij wilde hen helpen. Maar door die hulpvaardi­gheid was hij wat achterop geraakt bij de groep”, vertelt fietsgids Carlo vanuit de stad Lecce. Filip Marichal was samen

met zijn echtgenote op reis in Salento, de streek in de hiel van de Italiaanse laars. In de stad Lecce hadden ze zich ingeschrev­en voor een begeleide fietstocht door de streek, langs kleine dorpjes en wijngaarde­n. Samen met een gids en vier Nederlande­rs waren ze ’s ochtends vertrokken.

Vlak voor het dorpje Veglie, zo’n 20 kilometer ten westen van Lecce, ging het om 12.30u fout. “Filip reed 50 à 60 meter achter ons. Plots reed een witte Citroën C1 achteraan op hem in.”

Cocaïne

Volgens Italiaanse media werd de Vlaming weggemaaid door de auto. Hij belandde op de voorruit van de wagen, en vervolgens op de grond. Een ambulance bracht Marichal nog naar het Vito Fazzi-ziekenhuis in Lecce, maar de opgelopen verwonding­en waren te ernstig. Hij had verschille­nde breuken aan armen en benen, een schedeltra­uma en interne bloedingen opgelopen. De Italiaanse artsen konden niets meer doen.

Filip Marichal was productman­ager bij Heidelberg­er, een Duitse producent van drukpersen. Daarnaast was hij al tien jaar stadsgids. “Een enthousias­te gids”, zegt de voorzitter van de vereniging van Antwerpse stadsgidse­n. “Iemand met een hart voor de stad en voor het gidsen. Hij was veel bezig met de toekomst van het gidsen. Hij zal gemist worden.”

De chauffeur van de Citroën, de 35jarige Italiaan Dino D.P., legde aanvankeli­jk een negatieve alcoholtes­t af. Maar daarna testte hij positief op het gebruik van cocaïne. “Hij is ondertusse­n aangehoude­n”, weet Carlo. “De wet is in Italië onlangs erg streng geworden voor chauffeurs die onder invloed een dodelijk ongeval veroorzake­n. Hij riskeert een zware straf.”

Carlo

Fietsgids slachtoffe­r

‘‘De wet is in Italië onlangs erg streng geworden voor chauffeurs die onder invloed een dodelijk ongeval veroorzake­n. De dader riskeert een zware straf.’’

 ?? FOTO N. VAN HAAREN ?? Filip Marichal.
FOTO N. VAN HAAREN Filip Marichal.
 ?? FOTO N. VAN HAAREN ?? Slachtoffe­r Filip Marichal bij het Havenhuis. “Hij
had een hart voor de stad.”
FOTO N. VAN HAAREN Slachtoffe­r Filip Marichal bij het Havenhuis. “Hij had een hart voor de stad.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium