Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ben teruggekee­rd om voor mijn ouders te zorgen”

-

Jacek Todorczuk (42) werkte van 2006 tot en met eind augustus 2019 in België. Maar sinds begin deze maand is hij teruggegaa­n naar zijn geboortela­nd Polen, om in het bedrijf van zijn schoonvade­r te werken.

Jacek was in zijn jonge jaren op zoek naar een beetje avontuur. “Ik was jong en vrij, want ik had nog geen gezin”, zegt Jacek. “Het was dus een ideaal moment om mijn kans te wagen in West-Europa, omdat ik daar meer kon verdienen. Mijn broer woonde toen al in België, dus mijn bestemming was snel gekozen.”

“In het jaar 2000 ben ik voor het eerst naar België gegaan om hier te komen werken, zodat ik een hoger loon kon verdienen dan in Polen. Daarna ben ik even teruggegaa­n, maar sinds 2005 heb ik onafgebrok­en in de Belgische bouwsector gewerkt, telkens in de regio tussen Leuven en Mechelen”, zegt Jacek.

Sanitair

“Ik heb in België jarenlang keukens geïnstalle­erd. De laatste tijd bewerkte ik natuurstee­n, die bijvoorbee­ld voor vensterban­ken wordt gebruikt. In die tijd heb ik mijn boterham goed kunnen verdienen. Mijn Poolse vrouw en onze dochter van 8 jaar woonden heel graag in België. Maar sinds kort zijn mijn ouders gepensione­erd. Nu ze ouder worden, zullen ze mijn hulp steeds meer kunnen gebruiken. Ik ben dus teruggekee­rd om voor hen te zorgen. Familie is heel belangrijk in het leven, hé.”

Jaceks dochter moest in België naar het derde leerjaar gaan. “In Polen zal ze nu in het tweede leerjaar starten, omdat kinderen in Polen een jaar later naar de lagere school gaan dan in België. Mijn vrouw en ik hebben beiden een job in het bedrijf van mijn schoonvade­r. Ik zal me moeten bekwamen in het installere­n van sanitair en verwarming. De lonen in Polen zijn veel hoger dan twintig jaar geleden, maar de prijzen in de winkels zijn ook gestegen. Mensen in het noordooste­n van Polen, waar ik woon, zijn nog steeds veel armer dan in België. Maar mijn hart ligt in dit land en ik vind het heel belangrijk om dicht bij mijn familie te zijn.”

 ?? FOTO RR ?? Jacek is sinds begin deze maand teruggekee­rd naar Polen, samen met zijn vrouw Agnieszka en hun dochter Karina.
FOTO RR Jacek is sinds begin deze maand teruggekee­rd naar Polen, samen met zijn vrouw Agnieszka en hun dochter Karina.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium