Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een bluts of buil, daar leren ze van

Arteveldeh­ogeschool in Gent pleit voor meer ‘risicovol’ spel in kinderdagv­erblijven

-

In het kinderdagv­erblijf hoort uw peuter sinds kort veel minder “pas op” en “niet doen”. Er mag weer wilder gespeeld worden, en dat op aanraden van de Arteveldeh­ogeschool in Gent. “Spel zonder risico’s is oersaai”, zegt docente Helena Sienaert.

In kinderdagv­erblijven stond lange tijd de absolute veiligheid voorop. Elk risico moest worden uitgeslote­n, want kinderbege­leiders vonden het niet leuk om ’s avonds tegen een ouder te moeten zeggen dat hun peuter een bluts of een schram had. Bovendien kijkt Kind en Gezin mee over hun schouder, en die organisati­e heeft de naam om streng te zijn.

Maar nu waait er een nieuwe wind, die wordt aangestoke­n door de Gentse Arteveldeh­ogeschool. Twee jaar lang werkte het RePLAY-onderzoeks­team van de hogeschool samen met drie kinderdagv­erblijven, om er risicovol spelen te introducer­en. “Het gaat uiteraard om aanvaardba­re risico’s”, beklemtoon­t docente Helena Sienaert. “We willen kinderen niet in gevaar brengen. Een spijker die uitsteekt aan een speeltuig, moet verwijderd worden. Een muurtje in de tuin kan ook gevaarlijk zijn, maar biedt toch kansen om erop of erover te klimmen. Onder toezicht kan dat leuk en leerrijk zijn.”

“Houvast kwijt”

De Bubbels in Gent is een van de kinderdagv­erblijven waar het risicovol spelen werd uitgetest. “In het begin waren we ons houvast kwijt”, geeft kinderbege­leidster Christine Lievens toe. “We lieten alle vroegere regels los. De kinderen voelden dat, en er ontstonden conflicten. We hebben geleerd dat je niet alles moet toelaten.”

En nu ziet spelen er heel wat anders uit voor de kindjes in De Bubbels. “Een peuter van tien maanden die nog niet kan stappen, was gisteren bij ons op de glijbaan geklommen. Vroeger zou ik meteen ingegrepen hebben. Nu heb ik gekeken hoe hij naar boven klom. Toen moest ik wel helpen, omdat hij niet wist hoe hij er weer af kon. Over een week of twee, als we hem nog een paar keer tonen hoe het lukt, zal hij het wel alleen kunnen.”

Daar draait het hele project om: dat kinderen zelf in staat moeten zijn om risico’s in te schatten en te nemen. “Spel zonder enig risico is oersaai. In de praktijk zien we dat kinderen heel goed voor zichzelf kunnen uitmaken hoe ver ze willen gaan”, zegt Helena Sienaert.

Op naar de kleuters

Voor ouders die zich nieuw aanmelden, is het verhaal van het risicovoll­e spelen wel even schrikken. “Op de wendag voor nieuwe ouders maken we altijd soep klaar. Peuters krijgen dan een mesje om groenten te snijden”, zegt coördinato­r Marijke Prieel. “Als je dan nog maar pas een baby hebt, kijk je daar wel even van op. Maar het welbevinde­n van onze kinderen is sinds de samenwerki­ng met dit onderzoeks­project alleen gestegen.”

Het onderzoeks­project RePLAY Toddler wordt afgerond met de publicatie van een toolbox en een draaikalen­der met 52 uitgewerkt­e tips voor risicovol spelen: handig om wekelijks een nieuwe manier van spelen te proberen. Het wordt voortgezet onder de noemer ‘RePLAY 3-6’ en mikt dan op de kleutersch­olen.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium