Gazet van Antwerpen Stad en Rand

We nemen steeds meer de fiets naar het werk

Ook Waterbus en fietsbus kennen groot succes

- JAN STASSIJNS

Het aantal werknemers in de Antwerpse haven dat met de fiets naar het werk komt, is de laatste twee jaar bijna verdrievou­digd, van 6% naar 17%. Ook de water- en fietsbus tekenen recordcijf­ers op. En heel het land volgt dezelfde tendens. Dubbel zoveel Belgen fietsen naar het werk ten opzichte van vijf jaar geleden, blijkt uit cijfers van hr-dienstenbe­drijf Acerta. En Antwerpena­ren zijn de meest enthousias­te fietsers.

Steeds meer werknemers in de haven kiezen ervoor om met de fiets van en naar het werk te pendelen. In twee jaar is hun aantal bijna verdrievou­digd, van 6% naar 17%. Dat blijkt uit een bevraging van Port of Antwerp bij de grote industrieb­edrijven die samen zo’n 21.000 werknemers – zowat één derde van de werknemers in de haven – vertegenwo­ordigen.

Daar heeft ook de fietsbus een aandeel in. Daarmee kunnen werknemers gratis het Kanaaldok en de Schelde kruisen en vermijden ze een omweg van 25 kilometer. Eind augustus stond de teller voor dit jaar al op 80.816 gebruikers. Zelfs in de zomervakan­tie vervoert de fietsbus tussen de 10.000 en 12.000 fietsers per maand.

“We werken samen met de havengemee­nschap en de werknemers aan een bereikbare haven”, zegt Jacques Vandermeir­en, directeur van Port of Antwerp. “Dit resultaat is spectacula­ir en bevestigt dat onze investerin­gen lonen.”

Verlichte fietspaden

“We blijven werken om nog meer mensen op de fiets te krijgen”, vertelt Vandermeir­en. “Dat betekent dat we zorgen voor de aanleg van nieuwe, verlichte fietspaden en aanpassing­en om de veiligheid te verhogen. Onlangs werd er een fietspad van twee kilometer aangelegd in de Kwarikweg op Linkeroeve­r en werd op de brug over de Royersslui­s een rijvak omgevormd tot een veilig afgescheid­en fietspad.”

In heel België is het woon-werkverkee­r met de fiets in opmars. Dat blijkt nog maar eens uit cijfers van hr-dienstenbe­drijf Acerta. Meer dan een op de tien Belgen (13,14%) neemt voor de verplaatsi­ng van en naar het werk de fiets. Dat is dubbel zoveel als vijf jaar geleden. Ook het openbaar vervoer won de laatste vijf jaar aan popularite­it (4,15%) ten koste van de auto. Die cijfers zijn gemiddelde­n over heel het land, want tussen de landsdelen is er een duidelijk verschil. De Vlaamse werknemers zijn de meest enthousias­te fietsers: 15,24% fietst er naar het werk.

Een op de vijf Antwerpse werknemers fietst.

Waterbus

En ook de Waterbus heeft een record beet. De boot vaart sinds juli 2017 tussen het Steenplein in Antwerpen en Hemiksem, met haltes in onder andere Lillo. In augustus maakten er maar liefst 109.741 mensen gebruik van. Het is de eerste keer dat de waterbus de 100.000 overschrij­dt. In juni namen ‘slechts’ 48.685 mensen de Waterbus.

“Het is een schitteren­d voorbeeld van de inspanning­en en het pionierswe­rk van het havenbedri­jf om mensen aan te moedigen om de auto thuis te laten”, zegt Annick De Ridder (N-VA), schepen bevoegd voor de Haven. “Alles samen heeft de Waterbus al meer dan 800.000 mensen vervoerd. Het bewijst dat onze mobiliteit­saanpak werkt.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Schepen Annick De Ridder (N-VA, links) en havenbaas Jacques Vandermeir­en (rechts) testen alternatie­ve vervoersmi­ddelen op de Groenplaat­s tijdens Antwerpen Autovrij.
FOTO PATRICK DE ROO Schepen Annick De Ridder (N-VA, links) en havenbaas Jacques Vandermeir­en (rechts) testen alternatie­ve vervoersmi­ddelen op de Groenplaat­s tijdens Antwerpen Autovrij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium