Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Helft van Belgische werknemers is tegen slimme kilometerh­effing

-

Slechts de helft (53%) van de Belgische werknemers vindt dat de slimme kilometerh­effing er moet komen. Dat blijkt uit een enquête van het Verbond van Belgische Ondernemin­gen (VBO).

Bij het VBO zijn ze zelf wel voorstande­r van de slimme kilometerh­effing, die gebruik in plaats van bezit van een wagen belast. Maar uit de studie blijkt dat werknemers vasthouden aan hun salariswag­en omdat ze onvoldoend­e alternatie­ven hebben om het werk te bereiken (32%), omdat ze gehecht zijn aan het comfort en de flexibilit­eit van een wagen (26%) en omdat ze hun wagen nodig hebben voor hun werk (18%).

In België rijden tussen de 400.000 en 500.000 salariswag­ens. “Radicale voorstelle­n als cash for car werken niet. Dat is te veel steekvlamp­olitiek en getuigt van weinig visie”, zegt VBO-voorzitter Pieter Timmermans, die ook vindt dat investerin­gen in snelwegen en fietsostra­des elkaar niet mogen uitsluiten.

Het mobiliteit­splan dat sinds maart in werking is, lijkt het goed te doen. “Het is nog enkele maanden wachten op resultaten, maar ik hoor dat het echt leeft”, aldus Timmermans. Ook hr-dienstverl­eners Acerta en SD Worx gaven onlangs aan hoge verwachtin­gen te hebben van het mobiliteit­sbudget. “Werkgevers hebben wel nog tijd nodig om het systeem op te zetten”, zegt Veerle Michiels van SD Worx. “Eind dit jaar hopen we zicht te krijgen op het gebruik van deze regeling.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium