Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘De blinde Sherlock Holmes’: Sacha is meester in stemherken­ning

Slechtzien­de was twaalf jaar lang telefoonta­pper voor de federale politie

- ELINE BERGMANS

Met zijn loepzuiver­e gehoor werkte Sacha Van Loo (48) de voorbije twaalf jaar voor de federale politie als telefoonta­pper. Hij is een meester in stemherken­ning. Aan wat geronk op een bandje heeft hij genoeg om te weten met welke auto een verdachte rijdt. Vandaag is hij met pensioen.

“Fouad Belkacem, die klonk gevaarlijk. Zijn stem is anders dan die van andere leden van Sharia4Bel­gium. Hij weet ook maar al te goed wat mensen willen horen en wat hij moet zeggen”, vertelt Sacha Van Loo, die voor de federale politie de afgeluiste­rde telefoonge­sprekken van het grote terrorisme­dossier op papier zette.

Van Loo is blind sinds zijn geboorte, maar dankzij zijn bijzondere gehoor en zijn talenkenni­s – hij spreekt zeven talen, waaronder Russisch, Roemeens, Italiaans en Arabisch – was hij de voorbije twaalf jaar de ideale telefoonta­pper voor de federale politie.

Superzintu­ig

“Het is niet zo dat alle blinden een superzintu­ig hebben”, zegt hij. “Maar slechtzien­den proberen wel de afwezighei­d van hun zicht te compensere­n. Omdat ik geen visuele prikkels heb, luister ik erg gefocust en heb ik een absoluut gehoor ontwikkeld. Ik ben erg goed in stemherken­ning. Het kost me weinig moeite om in een gesprek twee stemmen van elkaar te onderschei­den. Ik zal nooit per vergissing een quote aan iemand anders toeschrijv­en.”

Zeker in omvangrijk­e drugs- of terrorisme­dossiers waarin verdachten verschille­nde telefoons gebruiken, is dat een belangrijk­e kwaliteit. Paul Van Thielen, toenmalig directeur van de gerechteli­jke politie, omschreef hem bij de aankondigi­ng van het project als een man met superkrach­ten. De gereputeer­de Amerikaans­e krant The New

York Times wijdde ooit een artikel aan Van Loo en noemde hem “de blinde Sherlock Holmes”.

Zo weet Van Loo door de echo van een stem tegen een muur of een verdachte in een vol restaurant of in de lobby van een luchthaven zit. “Het is uiteraard geen exacte wetenschap, maar intuïtief kan ik bepaalde emoties opvangen. Dat maakte dat ik iemand als Fouad Belkacem gevaarlijk vond. Maar ik heb ook dikwijls moeten lachen. Heel veel van die telefoonge­sprekken gingen over zogenaamd filosofisc­he kwesties zoals hoelang hun baard nu moest zijn en waar ze hun vrouw moesten laten als ze het huis uit gingen.”

Slaapprobl­emen

Maar op den duur werd het ook erg zwaar om iedere dag acht uur met een hoofdtelef­oon naar afgetapte gesprekken te luisteren. “Ik kreeg slaapprobl­emen en kon me moeilijk concentrer­en. Die criminelen luisteren ook nooit naar Klara of Radio 1. Er klonken steeds van die afschuweli­jke beats op de achtergron­d, of er was zwaar geruis op de lijn omdat ze in safehouses zaten.”

Ook mentaal begon de job te wegen. “Aanvankeli­jk waren het alleen telefoonta­ps. Maar met de tijd kwamen er ook videoverho­ren bij, vaak van kinderen. Ik ben erg perfection­istisch en wilde ieder woord verstaan. Maar als je steeds opnieuw een verhoor moet beluistere­n waarin een kind vertelt hoe het misbruikt wordt, is dat enorm zwaar.”

Stressteam

“Zo moest ik ooit een videoverho­or doen van een vader die zijn baby’tje mishandeld had in de slaapklini­ek. Hij wist niet dat hij bij die feiten gefilmd werd. Ook al kon ik de beelden niet zien, de mishandeli­ng horen was gruwelijk. Het gekrijs van dat kindje zal ik nooit vergeten. Als speurders het moeilijk hadden, konden ze terecht bij het

stressteam, maar als burgerpers­oneel werden wij over het hoofd gezien.”

Van Loo probeerde een tijdje deeltijds te werken, maar het laatste jaar van zijn carrière zat hij thuis met ziekteverl­of. In juni ging hij met medisch pensioen. Al wordt hij thuis nog altijd geconfront­eerd met zijn gave. In positieve zin. Van Loo heeft al elf jaar een relatie met iemand die hij leerde kennen via de radio. “Op mijn achttiende hoorde ik haar voor het eerst, een schrijfste­r met de mooiste, zwoelste stem”, vertelt hij. “Toen ik haar jaren later voor het eerst ontmoette, wist ik meteen dat zij het was. Haar stem herken ik uit duizend stemmen.” Vandaag is ze zijn geliefde en zijn gezicht. “Hoe denk je anders dat ik zo’n mooi hemd heb uitgekozen om op de foto te staan?”

Sacha Van Loo Telefoonta­pper met pensioen

‘‘Omdat ik geen visuele prikkels heb, luister ik erg gefocust en heb ik een absoluut gehoor ontwikkeld.’’

 ?? FOTO SEBASTIAN STEVENIERS ?? Sacha Van Loo, die zeven talen spreekt, moest onder anderen terroriste­n afluistere­n. “Zwaar, al heb ik ook vaak moeten lachen.”
FOTO SEBASTIAN STEVENIERS Sacha Van Loo, die zeven talen spreekt, moest onder anderen terroriste­n afluistere­n. “Zwaar, al heb ik ook vaak moeten lachen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium