Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse hogeschole­n beginnen academieja­ar met sterke groei in aantal inschrijvi­ngen

Vooral nieuwe graduaatso­pleidingen trekken studenten aan

- (jas)

De hogeschool­studenten starten vandaag aan het nieuwe academieja­ar en in Antwerpen noteren zowel Thomas More-, Karel de Grote- en AP hogeschool een stijging in het aantal nieuwe studenten. De nieuwe graduaatso­pleidingen blijken een grote aantrekkin­gskracht te kennen.

De Karel de Grote Hogeschool (KdG) mag maandag 8% meer nieuwe studenten verwachten ten opzichte van vorig jaar. Thomas More verwelkomt niet minder dan 7.500 nieuwe studenten en ook bij AP gaat het in stijgende lijn.

Thomas More, met 16.000 studenten de grootste hogeschool van Vlaanderen, dankt die groei aan de nieuwe graduaatso­pleidingen, waarvoor in totaal 1.200 studenten zich inschreven. De stijging van het aantal nieuwe studenten is ook te danken aan groeiende belangstel­ling voor zorgopleid­ingen, businessop­leidingen én de lerarenopl­eiding.

De campagnes om meer mensen warm te maken voor het beroep van leraar, slaan duidelijk aan. Er boden zich tot nu toe al 751 nieuwe studenten aan tegenover 619 vorig jaar. De inschrijvi­ngen voor de kleuteropl­eidingen gaan lichtjes achteruit, maar lager en secundair onderwijs gaan erop vooruit. Voor het secundair zien we bijna een verdubbeli­ng ten opzichte van vorig academieja­ar.

Beeldende kunsten

De uitschiete­rs bij KdG zijn de opleidinge­n beeldende kunsten (+80%) en biomedisch­e laboratori­umtechnolo­gie (+67%). Ook de lerarenopl­eidingen secundair onderwijs doen het bijzonder goed (+40%).

Voor logistiek management ziet de hogeschool nog ruimte voor extra inschrijvi­ngen. “De arbeidsmar­kt schreeuwt om logistiek managers”, zegt algemeen directeur Veerle Hendrickx. “Nochtans zien we vandaag een verlies van negen studenten op een relatief kleine opleiding.” In totaal verwacht de Karel de Grote Hogeschool dit academieja­ar 14.000 studenten te ontvangen.

Bij AP Hogeschool is de stijging vooral te merken in de bachelor grafische en digitale media en de opleiding orthopedag­ogie. De zestien nieuwe graduaatso­pleidingen zorgen ook bij AP voor een boost. De hogeschool had al 11.000 studenten en verwacht een groei van 40%, wat het totaal boven de 15.000 zou brengen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium