Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De rode draad in mijn loopbaan? Elke dag met mensen bezig zijn”

Michaël Dierckx (61) ruilde AXA Bank in voor Rode Kruis Vlaanderen

-

Michaël Dierckx (61) uit Sint-Katelijne-Waver werkte 35 jaar voor AXA Bank. Vandaag begeleidt hij bij Rode Kruis Vlaanderen minderjari­gen die zonder hun ouders in België verblijven.

“Ik heb jarenlang op ‘de personeels­dienst’ van AXA Bank gewerkt”, zegt Michaël. “Daar heb ik onder meer werknemers begeleid in hun loopbaan. Het was dus logisch dat ik ook over mijn eigen loopbaan zou nadenken.”

“In mijn vrije tijd begeleidde ik al minderjari­gen die zonder hun ouders in België verblijven. Toen er bij Rode Kruis Vlaanderen een vacature vrij kwam als profession­ele voogd, was dat een kans om me in te werken in een ander boeiend domein.”

Michaël is een van de honderd mensen die bij AXA Bank zijn ingestapt in een vrijwillig eindeloopb­aantraject. Die mensen krijgen van de bank tot aan de vroegst mogelijke pensioenda­tum de helft van hun loon uitbetaald. Voor de andere helft nemen ze tijdskredi­et op. Ze mogen andere jobs aannemen. De kans dat ze er dan financieel op achteruitg­aan, is door het doorbetaal­de loon van AXA Bank bijzonder klein.

“Bij Rode Kruis Vlaanderen ben ik voogd van 25 niet-begeleide minderjari­gen”, zegt Michaël. “Dat zijn meestal jongeren die ver weg van hun familie in België internatio­nale beschermin­g aanvragen. Ik ga met die jongeren in gesprek en als het kan ook met hun ouders, zet hun procedure mee op de rails en begeleid hen tot ze volwassen zijn. Ik ga bijvoorbee­ld met hen mee naar hun advocaat en naar de interviews op de Dienst Vreemdelin­genzaken. Ik heb ook regelmatig contact met de mensen die hen dagelijks begeleiden, bijvoorbee­ld in een leefgroep of op school”, zegt Michaël.

“Dat is afwisselen­d werk én een heel actieve job. En net zoals in mijn periode bij de bank, ben ik elke dag met mensen bezig. Dat is de rode draad in mijn loopbaan.”

 ?? FOTO RR ?? Michël Dierckx.
FOTO RR Michël Dierckx.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium