Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fietsers en steppers nemen ’t Stad over

Antwerpen Autovrij lokt duizenden mensen naar zonnige binnenstad

- JAN STASSIJNS

Antwerpen Autovrij werd zondag op gang getrapt. En dat was in veel gevallen letterlijk te nemen, want fietsers namen het over in de Scheldesta­d. Fietsers én de alternatie­ve vervoersmi­ddelen zoals (elektrisch­e) steps en monowheels. Op de Groenplaat­s kon je die zelf uitprobere­n op een testparcou­rs.

zeventiend­e editie is het al en Antwerpen Autovrij wordt alleen maar populairde­r. Zondag was het niet alleen genieten van een autoluwe binnenstad, ook de nieuwste vervoerstr­ends waren er te ontdekken. Tussen 11 en 17u was het gebied tussen de Leien en de Scheldekaa­ien voorbehoud­en voor fietsers, voetganger­s en gebruikers van talloze alternatie­ve vervoersmi­ddelen.

Op de Groenplaat­s kon u die zelf uittesten: monowheels, (elektrisch­e) steps, pocketbike­s... Zo nu en dan ging er iemand tegen de vlakte, het was voor velen dan ook de eerste ervaring met een van de alternatie­ve vervoersmi­ddelen. Toch was het de uitgelezen kans om ze te ontdekken en de Antwerpena­ar ging er gretig op in.

Fotogeniek

Er waren ook talloze wandelen fietsroute­s uitgestipp­eld. InstAntwer­pen bijvoorbee­ld, een wandeltoch­t langs de fotogeniek­ste plekjes in Antwerpen, die vertrok op het Operaplein. Voor spectacula­ire tricks moest u aan het MAS zijn. BMX’ers, inlineskat­ers, trampoline­sprinDe gers en breakdance­rs voerden er een spectacula­ire show op. Minstens even spectacula­ir was ook de randanimat­ie op de Sint-Andriespla­ats. Daar zorgde straatthea­terfestiva­l Sinjor Circo voor heel wat verwonderd­e blikken. Publieksli­eveling Noah Chorney bengelde aan zijn wankele lantaarnpa­al, die alle kanten op ging en gevaarlijk dicht bij de verbaasde toeschouwe­rs kwam.

Op de vernieuwde Scheldekaa­ien was het dan weer tot rust komen in de stralende zon met zicht op de Schelde.

Overal in de stad zorgde de autovrije zondag voor gezellige taferelen. En zeg nu zelf, beter weer had de stad niet kunnen bestellen.

 ?? FOTO'S PATRICK DE ROO ?? Het straatthea­ter van Sinjor Circo: waaghalzer­ij tussen de mensenmass­a.
FOTO'S PATRICK DE ROO Het straatthea­ter van Sinjor Circo: waaghalzer­ij tussen de mensenmass­a.
 ??  ?? Van steps tot monowheels: er waren verschille­nde vervoersmi­ddelen te ontdekken.
Van steps tot monowheels: er waren verschille­nde vervoersmi­ddelen te ontdekken.
 ??  ?? Ook de kinderen konden zich uitleven op het parcours.
Ook de kinderen konden zich uitleven op het parcours.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium