Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jagen op geld

- Mischa Bludts

Laten we het eens hebben over jagers in Zimbabwe. Om de haverklap arriveren daar mensen – vaak Amerikanen – met een behoorlijk budget en ettelijke schietgewe­ren in hun bagage. Het zijn toeristen zoals men die in koloniale tijd regelmatig in Afrika zag opduiken, met slechts één bedoeling in het achterhoof­d: het afschieten van giraffen, neushoorns, olifanten en vooral leeuwen, de ultieme trofee. Na wat succesvol geknal kunnen ze dan voor de foto trots poseren naast het karkas, soms zelfs kussend met hun lief.

De praktijk zorgt internatio­naal voor heel wat verontwaar­diging, maar de jagers halen ter verdedigin­g het argument aan dat hun bloeddorst­ige bezoekje goed is voor de lokale bevolking. Zo kan die, aangezien de Amerikaans­e fauna-enthousias­ten alleen de buitenkant van het afgeschote­n beest nodig hebben om dat later thuis te laten opzetten, profiteren van het afgeschote­n vlees. Alsof ze ter plekke geen jagers hebben.

Maar hun belangrijk­ste punt is dat ze tijdens hun visite veel geld in de economie van Zimbabwe pompen. En al zal er ongetwijfe­ld fors moeten worden betaald voor een jachtvergu­nning (met waarschijn­lijk een streepje smeergeld links en rechts), er blijkt uit cijfers dat er amper 3% van die

sweet, sweet dollars bij de lokale bevolking terecht komt. En dat brengt me bij de cruisesche­pen die alsmaar vaker in Antwerpen aanmeren. Zoals u onlangs in uw krant kon lezen, vindt Toerisme Vlaanderen dat geen echte meerwaarde voor ’t Stad. “Antwerpen mag niet te veel toeristen aantrekken”, klinkt het daar.

De organisati­e maakt zich niet zozeer zorgen over de mogelijkhe­id dat cruisetoer­isten tijdens hun bezoek aan Antwerpen een tweeloop bovenhalen en op jacht gaan. We hebben weliswaar minder historisch­e gebouwen dan Zimbabwe leeuwen heeft, maar die kan je moeilijk afknallen en thuis in je tuin zetten. De extra bagagekost alleen al zou enorm zijn.

Nee, volgens Toerisme Vlaanderen is ons grote probleem dat van Zimbabwe: die toeristen geven hier niet genoeg geld uit. De lokale bevolking (pardon: middenstan­d) heeft er amper iets aan, want hun tijd in Antwerpen is zodanig beperkt dat er amper een maaltijd af kan. Als ze die al willen betalen, want een cruise werkt volgens een prijzige all-informule. Ze doen een snel rondje door het stadscentr­um en gaan daar meteen weer via de nog warme loopplank weer aan boord, op naar de volgende haven. Maar dat alles wil niet zeggen dat Antwerpen cruisetoer­isten met de nek moet aankijken, zoals het stadsbestu­ur in uw krant zelf ook aangaf. Vorig jaar gaven die plezierpas­sagiers meer dan 2 miljoen euro uit in ’t Stad. Ik weet niet hoeveel procent dat van hun totale vakantiebu­dget is, maar het lijkt me toch geen kattenpis. Al zullen we natuurlijk een en ander moeten herbekijke­n zodra Amerikanen in een bermudasho­rt onze koetspaard­en beginnen afschieten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium