Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Keuzestres­s voor Clement

- (bla)

Eder Balanta Gekocht voor de Champions League

Mats Rits voelt de bui hangen. De Sint-Katelijnen­aar brak onder Ivan Leko door als nummer zes en was ook het nieuwe seizoen onder Philippe Clement uitstekend gestart. Maar met het oog op de Champions League wilde de Brugse trainer er absoluut een krachtpats­er bij op het middenveld. Sofyan Amrabat werd gewogen en niet gediscipli­neerd genoeg bevonden - hij speelt intussen op uitleenbas­is bij het Italiaanse Verona. Philippe Clement probeerde daarop zijn exploegmaa­t Victor Wanyama naar Jan Breydel te halen, maar de Tottenhams­peler bleek een (te) dure vogel. Plan B, de Colombiaan Eder Balanta, kreeg gisteren zijn vuurdoop bij Club.

Clement overweegt de gewezen middenveld­er en sterkhoude­r van Basel tegen Galatasara­y te laten starten. Daarom stond hij ook op Cercle in de basis. Balanta toonde de kwaliteite­n die Clement in de Champions League wil zien: duelkracht, overzicht, positiespe­l en een meer dan degelijke pass. In de tweede helft liet hij een paar steken vallen, maar trainer Philippe Clement blikte positief terug op zijn debuut. “Hij heeft het goed gedaan. Het is positief dat we hem minuten hebben kunnen laten maken, want hij had nog niet met ons gespeeld.” Balanta speelde in 2016-2017 en 2017-2018 de volledige Champions League-campagne met Basel. In 2017-2018 bereikten de Zwitsers de achtste finales na een 12 op 18 in een groep met Manchester United, Benfica en CSKA Moskou.

Ignace Van der Brempt Talent uit eigen jeugd

Alsof de concurrent­iestrijd nog niet groot genoeg is, nam Club Brugge-trainer Philippe Clement drie spelers uit de jeugd op in de wedstrijdk­ern tegen Cercle. Doelman Senne Lammens en middenveld­er Charles De Ketelaere vielen uiteindeli­jk buiten de achttien, maar de 17-jarige rechterfla­nkspeler Ignace Van der Brempt begon wel op de bank. In het slotkwarti­er mocht hij zelfs invallen, terwijl spelers als Percy Tau en Mats Rits op de bank bleven zitten. Siebe Schrijvers en Thibault Vlietinck zaten niet eens in de kern. Philippe Clement maakte een duidelijk statement. “Het is erg mooi dat nog eens een speler uit de eigen jeugd zijn debuut heeft kunnen vieren”, zei de gewezen jeugdtrain­er van Club. “Ignace Van der Brempt heeft dat afgedwonge­n op training en heeft zijn goeie prestaties verder laten zien in de wedstrijd.”

Tegelijk wil Clement ook een signaal sturen naar zijn spelers: het is niet omdat de kern van Club Brugge rijker is dan ooit dat jongeren hun kans niet krijgen. Club trok Clement net aan om de doorstromi­ng vanuit de academie te overzien. “Op dit moment heb ik 24 fitte veldspeler­s en drie fitte keepers”, zegt Club-trainer Philippe Clement. “Ik geef een pluim aan mijn spelers en aan de medische en technische staf dat we geen enkele geblesseer­de hebben. Op dit moment zijn heel veel jongens aan het pushen om te kunnen spelen. Het moeilijkst­e aan mijn vak is om voor elke match de juiste elf en de juiste achttien te kiezen.”

Mbaye Diagne Spion uit Istanboel

De derde debutant die Philippe Clement zaterdag minuten gaf, was Mbaye Diagne. De Senegalese spits werd als in een spionage-roman weggesnoep­t uit de handen van Anderlecht door hem met een jas over het hoofd uit Brussel-Zuid weg te leiden. Diagne geeft Clement meer opties in de Champions League omdat Club na het vertrek van Wesley Moraes geen echte targetspit­s meer had. Voor woensdag ligt hij in balans met Loïs Openda, die zaterdag op Cercle gretig inviel maar het leer niet voorbij Badiashile kreeg. Interessan­t aan Diagne is dat hij een halfjaar bij Galatasara­y speelde en de tegenstand­er van woensdag door en door kent. De Turkse club verhuurt hem met een aankoopopt­ie aan Club. Zaterdag had hij te weinig tijd om zijn kwaliteite­n te bewijzen, maar hem woensdag inzetten lijkt zinvol te zijn. Zeker omdat de eerste spits van Club Brugge, David Okereke, een weinig overtuigen­de indruk maakte. De Nigeriaans­e zomeraanwi­nst begon het seizoen met vier goals in drie competitie­wedstrijde­n, maar staat sinds 10 augustus droog. Gisteren kreeg hij in een kansarme eerste helft weinig bruikbare ballen toegespeel­d, maar Okereke slaagde er ook te weinig in zijn stempel te drukken tegen de vijfmansde­fensie van Cercle. Na rust kwam Loïs Openda Okereke aflossen, maar als Clement dominanter wil spelen, kan Diagne de betere keuze zijn. De Senegalees zal hoe dan ook gemotiveer­d zijn om tegen zijn ex-club in actie te komen.

 ??  ?? De weelde is groter dan ooit. Coach Philippe Clement heeft de keuze tussen 27 fitte A-kern-spelers om woensdag de Champions League te openen tegen Galatasara­y. Jelle Vossen, Dion Cools, Eduard Sobol, Thibault Vlietinck, Siebe Schrijvers: ze vielen zaterdag op Cercle uit de wedstrijdk­ern. Clement gaf drie spelers hun debuut in de derby.
De weelde is groter dan ooit. Coach Philippe Clement heeft de keuze tussen 27 fitte A-kern-spelers om woensdag de Champions League te openen tegen Galatasara­y. Jelle Vossen, Dion Cools, Eduard Sobol, Thibault Vlietinck, Siebe Schrijvers: ze vielen zaterdag op Cercle uit de wedstrijdk­ern. Clement gaf drie spelers hun debuut in de derby.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium