Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De primus van het klasje

- Van onze redacteur in Madrid

Primoz Roglic (29) heeft met de Vuelta zijn eerste grote ronde beet. Zes jaar nadat hij de skischans voor een racefiets heeft gewisseld. De Sloveen als winnaar van de Ronde van Spanje is uiteindeli­jk de logica zelve, want hoe beklijvend de Vuelta ook dagelijks was, er waren gewoon geen tegenstand­ers van zijn niveau. Ook Jumbo-Visma stond op eenzame hoogte.

Hoewel hij einde oktober al 30 wordt, gaat alles snel bij Roglic. Zes jaar geleden begon hij bij het bescheiden Adria-Mobil. Drie jaar geleden kwam hij bij LottoNLJum­bo terecht op aangeven van Frans Maassen, die hem getipt kreeg. Gisteren maakte hij amper zijn vijfde grote ronde vol. Pas sinds zijn vierde plaats van de Tour 2018 leek het erop dat Roglic een grote ronderenne­r in wording is.

Dit jaar moest en zou het gebeuren. Nadat hij spelenderw­ijs de UAE Tour, Tirreno - Adriatico en de Ronde van Romandië had gewonnen, startte Roglic in de Giro als de te kloppen man. De Sloveen viel, reed te driftig, verloor De Plus te snel en eindigde op zijn tandvlees. Hij was blij dat hij als getalentee­rde tijdrijder alsnog derde werd. In samenspraa­k met de ploeg werd de Tour geschrapt. “Ik denk dat we beter Roglic een tweede conditiepi­ek laten maken voor de Vuelta en de wereldkamp­ioenschapp­en”, klonk hoofdcoach Merijn Zeeman begin juni. Wout van Aert werd dan maar toegevoegd aan de Tour-ploeg. De aangepaste marsorder werkte perfect.

De grote lijnen van het succes van Jumbo-Visma werden afgelopen winter vastgelegd. Toen smeedden ceo Richard Plugge en Zeeman snode plannen. “De komende tien grote ronden wilden we meedoen voor de eindzege”, verduideli­jkte Plugge zaterdagmi­ddag op Plataforma de Gredos. “We keken hoe we daarvoor structuree­l konden sleutelen. Sinds 2018 zijn we al bezig onze tweede lijn sterker te maken. We kochten met Kuss, Powless, De Plus, Van Aert en Martin jong en oud in. We zijn in onze opzet aan het slagen. Primoz werd derde in de Giro, Steven Kruijswijk derde in de Tour en nu wint onze Sloveen. Dit is het mooiste resultaat dat we ooit met Jumbo-Visma behaalden. En het bewijs van de grote stap voorwaarts die we gezet hebben. Deze Vuelta-winst is gelijk het beginpunt.”

Met twee leiders

Wat Roglic er zelf van dacht, daar hebben de media het raden naar. Naast de fiets liet hij zich vooral drie weken lang van zijn smalste kant zien. Had de Vueltamedi­averantwoo­rdelijke niet op haar strepen gestaan, dan veegde hij simpelweg zijn broek aan de obligate persconfer­entie die de leider moet houden. Slechts drie

vragen stond hij per dag toe. Waarop dan drie ontwijkend­e, nietszegge­nde antwoorden volgden. Toen hij zaterdag binnenstap­te voor de traditione­le persconfer­entie van de winnaar, fluisterde hij al dat hij niet veel zou zeggen. Een journalist van het Spaanse persagents­chap EFE vroeg hem hoe het voelde, nu hij eindelijk iets op zijn gezicht zag dat tussen een lach en opluchting zat. “Ik lach wel hoor, maar dan op geheime plaatsen. En vanaf zondagavon­d zal je me wel meer zien lachen.” Die geheime plaatsen waren aan

de finish, buiten de spotlights, waar hij sinds Pau telkens zijn vriendin Lora Klinic en zijn drie maanden oud zoontje Lev trof. Terug naar de absurde persconfer­entie: na de vierde vraag trapte hij het gewoon af. Het leverde leuke beelden op voor de cameracrew van Jumbo-Visma zelf, maar de Spaanse media spraken er schande over.

De Tour is ook het hoogste doel van Primoz Roglic. De Sloveen staat synoniem voor de steile groei die Jumbo-Visma vooral de afgelopen vijftien maanden doormaakte. In deze Vuelta toonde hij dat hij als leider voldoende cool en geconcentr­eerd is, maar om de Tour te winnen komt er zo veel meer bij kijken. Daar deelt hij volgend jaar het leiderscha­p met Tom Dumoulin en/of Steven Kruijswijk. “Wie of wat, daarvoor is het veel te vroeg”, stelde ceo Richard Plugge. “De kans dat een individu van je ploeg wint, is groter als je daar voorin met twee mensen zit. Dat weten Dumoulin, Roglic en Kruijswijk ook. In principe zullen we telkens met twee leiders naar de drie rondes gaan. Maar dat hangt ook van de routes af. Dat bekijken we in oktober wel. Laten we eerst genieten van het succes van Roglic en het ijzersterk­e geheel dat we hier hadden. En van de grote stappen die Primoz de afgelopen drie jaar zette.”

Roglic is na zijn vijfde grote ronde al de primus van de klas. Een klein klasje qua soortelijk gewicht weliswaar, maar zijn eerste winst in een grote ronde is een feit.

 ??  ??
 ?? AFP ?? Met vriendin Lora.FOTO
AFP Met vriendin Lora.FOTO
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium