Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Onze dochter zal hier gelukkig zijn, ook al begrijpt ze het nog niet goed”

Monnikenhe­ide opent nieuwe zorgwoning Madelief midden in de natuur

- KRISTIN MATTHYSSEN

Monnikenhe­ide in Zoersel vierde zondag twee keer feest. Naast het jaarlijkse tuinfeest met abonnement op de zon, ging ook de Madelief officieel open.

De Madelief is een nieuwe woning voor tien personen met een hogere zorgnood. Zo is er ook een traplift. Het maakt deel uit van het nieuwe woonerf dat groeit op de plaats waar vroeger het oude gebouw van Monnikenbo­s stond. Vorig jaar ging de Korenbloem al open en dit voorjaar opende er ook al de woning met therapieru­imten de Klaver. Als alles goed gaat, maakt de Klaproos begin volgend jaar het veldboeket compleet.

De Korenbloem ziet er net als de andere gebouwen langs de buitenkant vrij steriel uit met een metalen bekleding, maar het interieur is warm met houtaccent­en en een zee van licht die via de grote glazen erkers en daken naar binnen valt. Het is alsof je in het bos zit.

“Deze nieuwe woning is aangepast aan de noden van onze nieuwe cliënten, maar ook aan die van de vertrouwde cliënten die een nieuw plekje zochten”, vertelt pedagogisc­h directeur Johan Vermeeren. Ondanks de onzekerhei­d

Johan Vermeeren

“Dat mensen hun kostbaarst­e goed, hun kind, aan ons toevertrou­wen doet veel deugd.”

Directeur Monnikenhe­ide

met de persoonsge­bonden budgetten, blijft de Zoerselse voorzienin­g heel bewust voor innovatie en groei kiezen. “Omdat we voelen dat de noden blijven”, zegt Vermeeren. “Hoewel we bij het begin van de bouw een risico namen met de achterstan­d van de persoonsvo­lgende budgetten en we niet wisten of we het huis vol zouden krijgen, is de Madelief nu al helemaal volzet. Ik wil de families bedanken omdat ze hun kostbaarst­e goed, hun kind, met ons willen delen. Maar ook alle mensen en bedrijven die ons gesteund hebben bij de realisatie.”

Een van de nieuwe bewoners is Greet Rombouts (25) uit SintJob. “Greet komt al langer naar het dagcentrum van Monnikenhe­ide”, vertellen haar ouders Jan Rombouts en Lutgard de Nys. “Greet heeft nog drie broers die het huis al uit zijn. Ze is ook knuffel- en eremeter van ons kleinzoont­je Finn.”

Mooie toekomst

Dat de laatste nu het nest verlaat, is wel wat moeilijk voor Jan en Lutgard, zeker met de zorgnoden van Greet. “Maar Greet heeft hier een heel mooie kamer in de Madelief. We houden ontzettend van de natuur en het licht. Ze kent ook al enkele medebewone­rs via Scouts Akabe en het dagcentrum. Monnikenhe­ide maakt zijn leuze waar. De dienstverl­ening is hier erg warm. Zowel kind als gezin worden ondersteun. Greet snapt het zelf nog niet goed. Ze weet wel dat ze hier gaat overnachte­n, maar dat ze hier echt komt wonen, heeft ze nog niet door. We hebben er alle vertrouwen in dat ze hier een mooie toekomst tegemoet gaat.”

Elke Van Acker (23) uit Schoten komt in een ruime kamer onder het dak wonen, met een groot raam dat uitkijkt op het bos. Elke gaat momenteel nog naar de dagbestedi­ng in Kristus Koning in Sint-Job. Ze is daar ook op internaat. Op 30 september verhuist ze naar de Madelief in Zoersel. “Hier in Monnikenhe­ide is een volwassene­nwerking, in het Kristus Koning Instituut niet. Ik sta er alleen voor sinds het overlijden van mijn man”, vertelt Elkes moeder. “Voor mij is het een geruststel­ling dat ze hier kan komen wonen. Elke kent al wat medebewone­rs. Ze zal wel het paardenate­lier in Kristus Koning blijven volgen, want dat is haar grote passie.”

 ?? FOTO'S KMA ?? De bewoners lieten elk een ballon op om de opening van de nieuwe woning te vieren.
FOTO'S KMA De bewoners lieten elk een ballon op om de opening van de nieuwe woning te vieren.
 ??  ?? Greet en haar ouders.
Greet en haar ouders.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium