Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Tot half vier ’s nachts zijn we bezig geweest met onze draak”

Massa volk op de been voor 58ste Kleine Bloemensto­et

- (jaa)

De 58ste Kleine Bloemensto­et lokte weer duizenden mensen naar het centrum. De stoet van door kinderen voortgetro­kken en met in totaal 180.000 dahlia’s versierde wagentjes blijft een ontroerend spektakel, dat sinds enkele jaren de stempel ‘immateriee­l erfgoed’ draagt.

De voorbije dagen waren achttien teams intensief bezig geweest om de wagentjes zo creatief mogelijk te versieren. Bart Vervaele kent de traditie van toen hij zelf nog kind was. “Mijn vader organiseer­de de stoet vroeger mee. Sinds ik zelf een gezin heb, maak ik er een erezaak van om ieder jaar met een pronkstuk voor de dag te komen. Ik breek me ieder jaar het hoofd over een origineel ontwerp, dat eerst gevormd wordt uit piepschuim en vervolgens kleur krijgt door het tot in de kleinste details vol te hangen met de juiste dahlia’s”, vertelt Bart uit Ranst.

Hoe langzaam de wagens zondag ook door de straten trokken, zo’n helse race tegen de tijd werd de afwerking ervan. Met het oog op een zo fraai mogelijk eindresult­aat, leverde de gemeente de bloemen pas vrijdagavo­nd. “Het onderstel en het geraamte waren eerder klaar, maar het steken van de bloemen is traditione­el de moeilijkst­e opdracht. Het werd ook dit jaar nachtwerk. Pas om half vier zondagocht­end was ik tevreden met het eindresult­aat.”

Die drang naar perfection­isme was te zien aan ‘De fantastisc­he wereld van JRR Tolkien’, zoals de wagen van het gezin Vervaele heette. De draak die de drie kinderen door de straten van Wommelgem trokken, blies zelfs echte rook door zijn neusgaten dankzij een ingenieus systeem met een autobatter­ij. “Dit is Smaug, de draak die voorkomt in verhalen van Tolkien zoals De Hobbit”, verklaart Seppe.

Niet alleen het publiek langs het parcours kreeg het fleurige eindresult­aat te zien. Een jury bestaande uit kunstenaar­s en floristen keurde alle deelnemers en beloonde ook dit jaar de mooiste wagens met prijzen. De creatie van het gezin Vervaele werd met een klein verschil van slechts twee punten geklopt door de Aladin van de ook dit jaar weer onklopbare Panische Lange Hoebendeke­s. Draak Smaug kreeg wel de publiekspr­ijs.

 ?? FOTO JAA ?? Bart en Seppe Vervaele bij Smaug de draak, die de publiekspr­ijs won.
FOTO JAA Bart en Seppe Vervaele bij Smaug de draak, die de publiekspr­ijs won.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium