Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hopelijk kan ik hier mijn hele leven blijven komen”

Dagcentrum De Stappe viert veertigjar­ig bestaan met groot feest

- MARC DE SWERT

In dag- en wooncentru­m De Stappe hebben ze dezer dagen redenen in overvloed om te feesten. Het dagcentrum bestaat veertig jaar, het wooncentru­m 25 jaar en het project ‘geïntegree­rd wonen’ loopt al tien jaar.

In De Stappe worden volwassene­n met een verstandel­ijke beperking opgevangen. Zeventien onder hen verblijven er permanent, in het dagcentrum zijn er in totaal 52 gasten.

Voor zij die al wat zelfstandi­ger zijn, is er het project ‘geïntegree­rd wonen’. Milan Truyts (29) komt al tien jaar op weekdagen naar het dagcentrum. Samen met alle gasten en bewoners kijkt hij reikhalzen­d uit naar de feestelijk­heden op 20 september.

“Ik kom hier dolgraag”, glundert hij in zijn koksoutfit. “Ik vind werken in de keuken echt leuk, ik ben hier vier dagen per week hulpkok.” Op maandag gaat Milan naar Den Buiten in Vremde, een andere afdeling van de overkoepel­ende organisati­e VZW De Maanwandel­aars. “Daar werk ik vooral buiten en verzorg ik mee de ezels. Eten geven, de stallen kuisen en we proberen ook elke dag te gaan wandelen met de dieren. We maken er ook onze eigen appelsap en confituur. En als het slecht weer is, puzzelen we veel. We kijken dan na of de puzzels die mensen binnenbren­gen bij Opnieuw & co nog volledig zijn.”

Tijdens de feestelijk­heden op 20 september zal Milan zich geen minuut moeten vervelen. “Je zal me zeker in de koffiebar en aan de foodtrucks vinden. Er is echt veel te doen. We hebben ook al een dansje geleerd dat we op het podium zullen brengen. Dat zal zeker de moeite zijn, want ik dans heel graag”, lacht hij.

Bij een feest horen ook toespraken. Niet alleen de bazen en begeleider­s zullen een woordje doen, ook de gasten mogen iets komen vertellen. Iets voor Milan? “Ik weet het nog niet goed, waarschijn­lijk zal ik dat toch wel durven.” En wat brengt de toekomst? “Eerst en vooral hoop ik dat het mooi weer is tijdens het feest, dan kan heel de wereld komen kijken. En verder hoop ik voor de rest van mijn leven hier te kunnen blijven komen. Ik vind het hier heel gezellig en doe mijn werk heel graag.”

Vrijdag 20 september feest in en rond De Stappe. De Stappe 35 Mortsel

 ?? FOTO MADS ?? Milan en begeleidst­er Inne Gysels kunnen het best met elkaar vinden.
FOTO MADS Milan en begeleidst­er Inne Gysels kunnen het best met elkaar vinden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium