Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Miskende bloem verdient opnieuw meer aandacht”

Tuinpunt heeft grootste collectie dahlia’s in Vlaanderen

- (jaa)

Met de doop van de nieuwe Willy Gryson-dahlia zet Tuinpunt zijn missie om de wat miskende bloemensoo­rt te herwaarder­en kracht bij. Met nu al 302 verschille­nde soorten beschikt de vereniging in park Vordenstei­n over de grootste collectie in Vlaanderen.

De Mexicaanse bloem dahlia – genoemd naar de Zweedse botanicus Andreas Dahl – werd 230 jaar geleden ingevoerd in Europa. Vanuit Madrid verspreidd­e de bloem zich al snel over andere landen. In België werd de bloem vanaf haar aankomst in 1800 meteen populair.

“Wat de tulp betekent voor Nederland, is de dahlia zeker geweest voor ons land”, weet Dirk Chevalier, voorzitter van Tuinpunt. “Maar die reputatie dreigde de laatste jaren verloren te gaan. Steeds meer profession­ele telers houden ermee op en bekende demonstrat­ietuinen zoals die van Bredene en het Vrijbroekp­ark in Mechelen hebben de dahlia aan de kant geschoven. Veel tuinarchit­ecten kijken wat meewarig naar de ‘Mexicaanse schone’. Ten onrechte. Wij geloven wel in de troeven van de bloem en zijn blij dat we van het Agentschap voor Natuur en Bos in de oranjeriet­uin van park Vordenstei­n in Schoten zo’n mooie collectie mogen uitbouwen. We willen een inspiratie zijn voor amateurtui­nders.”

Een van de ambassadeu­rs van de dahlia in ons land was Theo Gryson. De amateurtel­er en -veredelaar lag aan de basis van tientallen nieuwe soorten en won vele prijzen met zijn bloemenpra­cht. Vorig jaar overleed de Oostendena­ar. Henri Plochaet uit Boechout wilde zijn collega eren door een nieuwe soort te ontwikkele­n en die naar hem te vernoemen. De mooie oranje bloem werd zondag gedoopt.

Passie

“Theo had dit zeker een hele mooi bloem gevonden. Hij hield van oranje”, vertelt zijn ontroerde weduwe Juliana, die de doopplecht­igheid bijwoonde samen met dochter Nancy en kleinzoon Thomas. “Dahlia’s waren Theo’s passie. Hij was er dag en nacht mee bezig. Theo’s bloemen kwamen op de eerste plaats. Dan pas kwamen ik en de kinderen. Dat wisten we, maar we gunden hem dat.”

 ?? FOTO JAA ?? Theo Grysons weduwe Juliana, dochter Nancy en kleinzoon Thomas bij de naar hun dierbare echtgenoot/vader/grootvader vernoemde oranje dahlia.
FOTO JAA Theo Grysons weduwe Juliana, dochter Nancy en kleinzoon Thomas bij de naar hun dierbare echtgenoot/vader/grootvader vernoemde oranje dahlia.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium