Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oefening voor reddingsho­nden bootst lijkgeur na met placenta

Viervoeter­s worden ingezet bij zoektochte­n naar vermiste personen

-

Vlaanderen telt tientallen organisati­es van vrijwillig­ers die hun eigen honden tot speurhonde­n hebben opgeleid, om zo slachtoffe­rs van verdwijnin­gen of rampen te lokalisere­n. De Vlaamse Reddingsho­nden organiseer­den in Meerhout een reddingsoe­fening. Om een lijkgeur na te bootsen gebruikten ze zelfs een placenta.

“Honden hebben een onvoorstel­baar reukorgaan. Ik sta er nog elke dag versteld van”, zegt Marc Op De Beeck, de voorzitter en een van de oprichters van de Vlaamse Reddingsho­nden. De organisati­e wordt ingeschake­ld om op zoek te gaan naar vermiste personen met behulp van speurhonde­n.

“Onze eigen honden, die we zelf getraind hebben”, benadrukt Marc. “We hebben momenteel acht leden. Ik kom uit Geel, maar onze leden zitten verspreid over heel Vlaanderen. Allemaal vrijwillig­ers, niemand doet dit voor het geld. Dit doe je omdat je een rasechte hondenlief­hebber bent, in combinatie met liefde voor avontuur en uiteraard omdat je mensen wil helpen. Elke zaterdag trainen we.” In 1999 werd de vereniging uit de grond gestampt. Medeoprich­ter Robert Brepoels was toen al bezig met speurhonde­ntraining. Hij werd dat jaar met enkele andere mensen en hun speurhonde­n naar Turkije gestuurd, nadat een zware aardbeving voor een ravage had gezorgd. “We hebben toen een twintigtal mensen uit het puin kunnen halen”, klinkt het. Marc, die brandweerm­an is bij het korps van Geel, heeft zich datzelfde jaar geëngageer­d om honden te beginnen trainen tot echte speurhonde­n.

Vermiste personen

Er zijn tientallen gelijkaard­ige organisati­es in Vlaanderen. “Wij staan altijd in contact met de politie en Alain Remue van de cel Vermiste Personen. We komen in actie als de politie niemand heeft kunnen vinden, meestal na een paar dagen. Zo’n drie keer per jaar hebben we een zoekactie in België. In Nederland is dat een zestal keer per jaar. Een zoekactie is bovendien heel intens en kan zeven uur duren.”

Dit jaar kwam het team van Marc al in actie in Maldegem en Lommel en ook tijdens de verdwijnin­g van de 36-jarige leraar Wout Christiaen­s in Sint-Niklaas. Toen ging het telkens om een wanhoopsda­ad. Ook zochten de Vlaamse Reddingsho­nden meermaals naar Elke Wevers, die in 2010 spoorloos verdween in Neeroetere­n. Zij werd nog steeds niet teruggevon­den.

Marc Op De Beeck Vlaamse Reddingsho­nden

Zaterdag organiseer­den de Vlaamse Reddingsho­nden een oefening in de industriez­one van Meerhout, in samenwerki­ng met Search & Rescue Dogs De Roedel, een gelijkaard­ige vereniging uit het Limburgse Houthalen-Helchteren. “Met deze oefening proberen we elkaar beter te leren kennen, want het gebeurt dat we moeten samenwerke­n. We gaan onze honden en de begeleider­s uitdagen, want de oefening is aartsmoeil­ijk.”

Zand- en puinhopen

Zeven levende slachtoffe­rs, mensen die verbonden zijn aan de Vlaamse Reddingsho­nden, hebben zich op moeilijk bereikbare plekken op de terreinen van Hens nv verstopt. Metershoge zand- en puinhopen torenen boven het terrein uit. Een mooi zicht, maar voor de honden en hun baasjes is het afzien. “Bovendien wordt het hier ook heel warm. Niet ideaal voor de geur”, klinkt het.

De honden zijn getraind om te zoeken naar levende mensen, maar ook naar lijken. “Daarom ligt ergens een stuk placenta verstopt. Dat geeft een lijkengeur af. Met een stuk steak kan je een hond niet wijsmaken dat het om een mens gaat, dus we moeten zo realistisc­h mogelijk zijn.”

Om een te hond trainen tot een speurhond, die in elke omstandigh­eden mensen kan vinden, is er heel wat geduld nodig. “Je neemt een speeltje van de hond, loopt een paar meter weg en laat het hem zoeken. Stapje voor stapje ga je een beetje verder. Na een tijd mag de hond de begeleider niet meer zien vertrekken. Na zo’n twee jaar zijn de honden getraind in het speuren, maar ze moeten blijven oefenen, want elke situatie is anders.”

Het terrein krioelt tijdens de oefening van de perfect afgetraind­e honden, vooral Mechelse en Duitse Herders. “Maar in principe kan elke hond een speurhond worden, in theorie zelfs een chihuahua. Alle honden bezitten een reukorgaan dat fenomenaal is. Maar om te kunnen speuren moet de hond ook fysiek in orde zijn. Grotere honden zijn daarom beter.”

Na dik anderhalf uur zoeken hebben Patsy en Pia, de honden van Guido en Antoon van de Limburgse organisati­e De Roedel, al twee levende slachtoffe­rs gevonden. “Maar Patsy is nu uitgeput”, zegt Antoon over zijn Duitse herder. “Het vraagt veel van een hond om constant te speuren. En van het baasje trouwens ook”, klinkt het.

Stresseren­de hobby

Hij weet als geen ander hoe hij zijn hond moet inschatten, want zelf gaf Antoon 25 jaar les in de hondenscho­ol waar De Roedel later uit is ontstaan. “Ik gaf les in gehoorzaam­heid en leerde honden perfect luisteren naar hun baasjes. Toen de hondenscho­ol zes jaar geleden begon met speurhonde­n, kon ik natuurlijk niet achterblij­ven. Patsy ben ik beginnen trainen vanaf dat ze een puppy van drie maanden oud was. Nu is ze bijna 3 jaar, maar ze is nog altijd aan het leren. Het is een aparte hobby, op zoek gaan naar een vermiste persoon kan stresseren­d zijn”, zegt hij.

“Iedereen gaat er anders mee om. Sommige mensen dragen de zoekacties lang met zich mee, anderen kunnen het sneller van zich afzetten. Dat is persoonlij­k”, legt ook Marc uit.

In de namiddag hebben de honden alle levende slachtoffe­rs en het ‘lijk’ kunnen vinden. “Een meer dan geslaagde oefening”, zegt Marc. “Een leerrijke dag voor iedereen. De honden zijn doodop, maar zij recuperere­n gelukkig een pak sneller dan mensen. In oktober trekken wij met onze organisati­e naar De Roedel in Limburg, om dan een oefening te doen die zij in elkaar zullen steken. Hoe vaker we samen kunnen oefenen, hoe beter naar de toekomst toe.”

‘‘In principe kan elke hond een speurhond worden, zelfs een chihuahua.’’

 ?? FOTO BERT DE DEKEN ?? Alle speurhonde­n worden opgeleid door vrijwillig­ers.
FOTO BERT DE DEKEN Alle speurhonde­n worden opgeleid door vrijwillig­ers.
 ??  ??
 ??  ?? FOTO BERT DE DEKEN
FOTO BERT DE DEKEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium