Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Deboosere stopt met fietsen door artrose en hij is geen uitzonderi­ng

-

Frank Deboosere fietst (tijdelijk) niet meer. De weerman heeft te veel artrose en kan lange verplaatsi­ngen met de fiets niet meer aan. Hij is niet de enige: artrose is een van de meest voorkomend­e chronische aandoening­en in ons land en het wordt nog erger.

zijn website houdt Deboosere al jaren een fietsdagbo­ek bij waarin hij de kleinste details over zijn tochten bijhoudt. “Sinds begin juni is de pijn verergerd”, zegt Deboosere. “In die mate dat het niet meer mogelijk is om grote fietstocht­en te maken. Fietsen naar het werk lukt dus niet meer.”

“Als je het op die leeftijd nog niet hebt, ben je gezegend”, zegt sportarts Chris Goossens. Uit cijfers blijkt dat artrose de tweede grootste chronische klacht is bij mannen en de vierde bij vrouwen.

Artrose is voor een deel erfelijk bepaald, maar het hangt ook af van de mate waarin uw gewrichten belast worden. “Truckers die jaren in een vrachtwage­n reden

zonder goede schokdempi­ng, hadden vroeger heel snel artrose in de nek en de rug”, zegt Goossens. Obesitas

Volgens professor Johan Bellemans is artrose een almaar vaker voorkomend­e aandoening. “Obesitas speelt bijvoorbee­ld ook een grote rol. Hoe zwaarder je bent, hoe meer je je gewrichten belast. En daarnaast leven we langer en intensieve­r, zodat iedereen ooit wel met artrose geconfront­eerd zal worden.”

Chris Goossens stipt wel nog aan dat we tegenwoord­ig veel minder zwaar werk verrichten en er meer aandacht is voor de werkomstan­digheden, wat het risico op artrose net weer doet dalen.

Dat Deboosere zo vaak fietste, lijkt volgens de artsen niet de oorzaak van artrose. “Eigenlijk raden we fietsen net aan, omdat er zo weinig impact is op de gewrichten”, zegt Bellemans. “Er is stilaan meer bewijs dat omega 3 en kurkuma een natuurlijk ontsteking­sOp remmend effect hebben. Als je dat je hele leven consequent in je dieet houdt, zou dat moeten helpen tegen artrose.”

 ?? FOTO BDW ?? Frank Deboosere.
FOTO BDW Frank Deboosere.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium