Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hart van de Saudische olieproduc­tie getroffen

Productie loopt met helft terug na drone-aanval

- (agg)

De grootste olieraffin­aderij ter wereld was zaterdag het doelwit van exploderen­de drones. Een golf van branden overspoeld­e de raffinader­ij en een nabijgeleg­en olieveld. Saudi-Arabië kan daardoor ruim vijf miljoen vaten olie per dag minder produceren. Jemenitisc­he Houthi-rebellen eisten de aanval op, maar de VS wijzen naar Iran.

Met een welgemikte speldenpri­k raakten de rebellen het hart van de Saudische olie-industrie. Tien drones volstonden om ’s werelds grootste raffinader­ij lam te leggen. In één klap halveerde de olieproduc­tie van het land.

De gevolgen zijn zo groot dat niet iedereen gelooft dat Jemenitisc­he Houthi-rebellen achter de aanval zitten. Hoewel ze de aanslag meteen opeisten, vinden de VS het veel waarschijn­lijker dat het dichterbij gelegen Iran de dader is. Volgens Amerikaans minister van Buitenland­se Zaken Mike Pompeo heeft Teheran “een ongekende aanval ingezet op de energievoo­rziening van de wereld”.

Iran en Saudi-Arabië vechten al jaren hun versie van de Koude Oorlog met elkaar uit. Een directe aanval van Iran op Saoedisch grondgebie­d zou een ongeziene escalatie zijn. Teheran was er als de kippen bij om de Amerikaans­e beschuldig­ing te ontkennen. Saudi-Arabië onderzoekt de aanslag, maar internatio­nale waarnemers achten de kans klein dat het conflict tussen de twee verder escaleert. “Daar heeft niemand baat bij”, klinkt het.

De drones hadden het gemunt op twee olie-installati­es van staatsbedr­ijf Aramco, in Abqaiq en Khurais. Die eerste is de grootste olieraffin­aderij ter wereld. De Saudische autoriteit­en kregen de brand zondag onder controle. Volgens de staatstele­visie vielen er geen slachtoffe­rs. Over de schade is weinig bekend. Het is dan ook niet geweten wanneer de productie weer kan worden verhoogd.

Dat de Saudische olieproduc­tie zo’n aanzienlij­ke klap heeft opgelopen, kan een grote invloed hebben op de wereldwijd­e olieprijze­n. Hoewel er volgens het Internatio­naal Energieage­ntschap op dit moment “genoeg voorraad” is om aan de oliebehoef­te te voldoen, verwachten analisten een stijging van 5 à 10 euro per vat.

Het is niet de eerste keer dat Jemenitisc­he Houthi-rebellen doelwitten in Saudi-Arabië bestoken. De afgelopen jaren bleken Saudische schepen, pijpleidin­gen en olievelden al een gegeerd doelwit. De rebellen zouden daarmee de Saudische aanvallen in Jemen willen vergelden.

 ?? FOTO REUTERS ?? Rookwolken bij Abqaiq.
FOTO REUTERS Rookwolken bij Abqaiq.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium