Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Niet plots alle havens open voor migranten

Land laat ngo-schip met 82 migranten aanmeren op eiland Lampedusa

- INE ROOX

Italië liet zaterdag een ngo-schip met 82 migranten aanleggen. Toch waarschuwt migratie-expert Matteo Villa: “Dit is niet plots de grote ommekeer na Salvini.”

Met Luciana Lamorgese op Binnenland­se Zaken, in de plaats van Matteo Salvini, zal de nieuwe Italiaanse regering in ieder geval anders over migratie communicer­en. Zaterdag gaf Italië het ngo-schip Ocean Viking de toestemmin­g om met 82 migranten aan boord aan te leggen op het kleine Siciliaans­e eiland Lampedusa.

Premier Giuseppe Conte zei daarna dat Italië afspraken heeft gemaakt met andere EU-landen over de verdeling van die migranten. Zo’n herverdeli­ngssysteem moet volgens Italië in de toekomst systematis­ch en volgens vaste quota worden toegepast. Om dat te realiseren, werkt de Italiaanse regering aan een verdeelsle­utel.

Na de aankomst van Ocean Viking spraken internatio­nale media dit weekend van een breuk met het recente verleden. Salvini zelf zei zondag voor duizenden aanhangers dat “Italië weer een vluchtelin­genkamp wordt”.

Maar migratie-expert Matteo Villa waarschuwt ervoor om nu al van een ommekeer te spreken. “Veel Italianen zijn tegen open havens voor de migrantenb­oten en met dat gevoel moet ook deze nieuwe regering rekening houden”, zegt Villa. “Terwijl Salvini migranten actief ontmoedigd­e om naar Italië te komen, doet deze nieuwe regering dat eerder op een passieve manier.”

“Anders dan Salvini vroeger deed, onderteken­de de nieuwe minister Lamorgese geen decreet dat de Ocean Viking niet in Italië mocht aanleggen”, aldus Villa. “Maar de onderhande­lingen duurden vijf dagen, voordat het schip op Lampedusa een veilige haven vond.” Al meteen stellen dat Italië zijn havens weer opent voor migrantenb­oten, is dus voorbarig.

 ?? FOTO AFP ?? Zaterdag meerde het ngo-schip Ocean Viking aan.
FOTO AFP Zaterdag meerde het ngo-schip Ocean Viking aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium