Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Elke match is een uitmatch voor mij”

Matchwinna­ar Neymar legt fluitende fans het zwijgen op

- BART LAGAE

Paris Saint-Germain leeft in hoogspanni­ng naar het Champions Leagueduel tegen Real Madrid toe. Neymar werd tijdens zijn eerste wedstrijd sinds zijn misgelopen transfer naar Barcelona uitgeflote­n door de eigen supporters. Tot hij hen zelf, met een magistrale retro in de toegevoegd­e tijd, het zwijgen oplegde. Straatsbur­gdoelman Matz Sels bleef al even sprakeloos.

Terwijl Belgen en Turken woensdag aan de buis gekluister­d zitten voor Club Brugge - Galatasara­y, kijkt de rest van de voetbalwer­eld naar de andere wedstrijd in de groep. Paris Saint-Germain - Real Madrid is een wedstrijd tussen twee kroonprete­ndenten. Een weerzien ook tussen Neymar Junior en de Rode Duivels Thibaut Courtois en Eden Hazard, voor het eerst sinds het WK. Maar vooral: de eerste Champions Leagueweds­trijd voor Neymar sinds hij een transfer naar FC Barcelona zag afspringen. De competitie­wedstrijd van zaterdag tegen Straatsbur­g zette alvast de toon.

Neymar had in vier maanden geen wedstrijd voor PSG meer gespeeld. De Braziliaan en zijn vader-zaakwaarne­mer zetten alles op alles om afgelopen zomer te vertrekken naar Spanje. Real Madrid had interesse, maar de speler zelf had zijn zinnen op een terugkeer naar Barcelona gezet. Toen PSG het been stijf bleef houden, deed Neymar een ultiem voorstel om de deal te kunnen laten doorgaan. Hij wilde zelf 20 miljoen euro bijleggen om de Qatarese eigenaars van Paris Saint-Germain tevreden te stellen. Maar die dachten er niet aan hun sterspeler te laten gaan. Ze hadden zelf twee jaar geleden een recordbedr­ag betaald de Braziliaan­se ster binnen te halen en hielden hem aan zijn contract.

Neymar kon niet anders dan met hangende pootjes aan het nieuwe seizoen beginnen. Na een vermoeiend­e interlandb­reak met Brazilië stond hij zaterdag aan de aftrap tegen Straatsbur­g. Zodra hij aan de bal kwam, klonk er oorverdove­nd gefluit en gejoel. Het Parijse publiek heeft het zijn sterspeler niet vergeven dat hij zinnens was hen te verlaten.

“Ik probeer er rustig bij te blijven”, vertelde Neymar na afloop aan de Franse pers. “Ik begrijp dat het heel moeilijk voor hen is. Maar vanaf nu ben ik een speler van PSG. Als ze me willen uitfluiten, is dat geen probleem. Maar er zitten nog 24 spelers in onze kern. De andere spelers verdienen het niet met deze situatie te leven. We vormen één ploeg en de supporters moeten hun ploeg steunen. Als iedereen achter de ploeg staat, zijn we sterker.”

Onmisbaar

Neymar was slim genoeg om niet te provoceren en concentree­rde zich op zijn wedstrijd. Op enkele balverliez­en na deed hij meer dan zijn best. Maar zoals zoveel Franse ploegen was Straatsbur­g voor een punt naar Parijs gekomen en plooide het dicht voor het doel van Rode Duivel Matz Sels terug.

De 0-0 stond nog op het bord toen de blessureti­jd aanbrak. En daarin nam Neymar Junior op verbluffen­de wijze weerwraak op zijn belagers. Met een machtige omhaal gaf hij Matz Sels geen enkele kans. Een doelpunt van een kwaliteit waarmee alle criticaste­rs aan de grond genageld stonden. Deze Neymar is onmisbaar voor PSG.

“Ik was heel blij met mijn goal”, zei Neymar. “Ik werd in eigen huis uitgeflote­n, maar God was me gunstig gezind vandaag. Toen de goal viel, konden de supporters niet anders dan tevreden zijn.

Iedereen weet dat ik wilde vertrekken. Ik heb er alles aan gedaan, maar mocht niet weg. De zaak is gesloten nu. Ik ben bij PSG en ga alles geven. Ook al voelt elke wedstrijd op dit moment als een uitmatch aan.”

‘‘Iedereen weet dat ik wilde vertrekken. Ik heb er alles aan gedaan, maar mocht niet weg. De zaak is gesloten nu. Ik ben bij PSG en ga alles geven.’’ Neymar Junior Speler PSG

 ?? FOTO'S PHOTO NEWS, AFP ?? Neymar, de hele match uitgejoeld door zijn eigen fans, viert zijn magistrale doelpunt. Rechts: Belg Matz Sels heeft nog wat troostende woorden voor de Braziliaan die hem klopte.
FOTO'S PHOTO NEWS, AFP Neymar, de hele match uitgejoeld door zijn eigen fans, viert zijn magistrale doelpunt. Rechts: Belg Matz Sels heeft nog wat troostende woorden voor de Braziliaan die hem klopte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium