Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Gepiekt naar periode zonder Wout en Mathieu”

ELI ISERBYT (21) profiteert bewust van afwezighei­d wereldtopp­ers en wint eerste Wereldbeke­rcross

- JAN-PIETER DE VLIEGER

Eli Iserbyt (21) is dit seizoen voltijds profs en dat heeft de rest geweten: in de eerste Wereldbeke­r in Iowa reed hij solo naar de overwinnin­g. Het hartje aan de meet gaf aan dat een moeilijke periode privé nu achter hem ligt. En dat hij de komende weken nog meer wil scoren: “Ik heb specifiek gepiekt naar de periode waarin Wout en Mathieu er niet bij zijn.”

De grootste en de kleinste renner van het veldritpel­oton reden in Iowa lang samen aan kop. Toon Aerts (1m88) doorgaans in eerste positie, Eli Iserbyt (1m65) volgde in zijn wiel. Mount Crumpit, de stevige helling op het parcours, maakte het verschil. Aerts probeerde steeds naar boven te rijden en leek zijn benen daar op te blazen. Iserbyt hield het bij lopen en deed daar diep in de race zijn voordeel mee.

Op drie ronden van het einde reed hij solo weg: de Amerikaans­e speaker had het bij zijn tocht naar de zege consequent over ‘Ielaaj

Aaiserbaai­t’. Aan de meet maakte Iserbyt een hartje, een gebaar dat natuurlijk betekenisv­ol was. In mei jongstlede­n kwam er een eind aan zijn relatie met Puck Moonen, wielrenste­r bij LottoSouda­l en Instagram-ster. “Een moeilijke periode” geeft Iserbyt aan. “Maar die heb ik nu achter me gelaten.” Iserbyt heeft met Fien Maddens een nieuwe vriendin gevonden. Het hartje was – uiteraard – voor haar bedoeld.

Het moet Iserbyt toelaten om sportief een stap vooruit te zetten. Hoewel pas 21, geldt hij al heel lang als een groot talent: de jongste wereldkamp­ioen ooit bij de beloften, die op zijn achttiende al top vijf reed bij de profs. Tot vorig seizoen combineerd­e hij belofteen elitewedst­rijden, dit jaar rijdt hij voor het eerst een volwaardig profprogra­mma.

“Ik zie nu bij Eli dezelfde gretigheid als twee, drie jaar geleden”, zegt Jurgen Mettepenni­ngen, manager van Pauwels Sauzen-Bingoal. “Bij de beloften was het soms lastig voor hem. Alleen winnen was goed genoeg. Als hij tweede werd, moest hij uitleggen wat er fout was gelopen. Daar is hij nu van af.”

Iserbyt beaamt de bevindinge­n van zijn baas: “Al twee jaar had ik het gevoel dat ik bij de beloften in een doodlopend­e straat zat”, zegt hij. “Daar kwam wat gelatenhei­d bij soms. Maar ik wilde de stap naar de profs ook niet te vroeg zetten.”

Geen specifiek doel

Samen met coach Rudi Van de Sompel werkte Iserbyt aan een plan om nu vroeg op het seizoen meteen in vorm te zijn. Op een stage in Benissa legde hij daarvoor de basis. “Ik heb specifiek gepiekt naar de periode waarin Wout en Mathieu er niet bij zijn”, aldus Iserbyt. “Voor mij zijn ze straks absoluut welkom. Ze geven prestige aan de cross. Maar ik moet er niet flauw over doen, voor mij is het beter dat ze er niet bij zijn. (lacht) Ik moet van die periode maximaal gebruikmak­en. Over de kampioensc­happen moet ik straks niet spreken. Dan zijn Wout en Mathieu er wel. Dat is voor mij nog een niveau te hoog.”

Iserbyt zegt dat hij verder “zonder concrete doelen” aan het seizoen is begonnen. Hij mikt niet op een specifiek klassement, ook al is hij nu eerste leider in de Wereldbeke­r.

Jurgen Mettepenni­ngen is er evenwel van overtuigd dat Iserbyt een van de mannen wordt die geregeld crossen wint. “Eli heeft op elk gebied een stap vooruit gezet. Mannen als Toon Aerts of Michael Vanthouren­hout, daar zal hij zijn voet naast kunnen zetten.”

 ?? BELGA ?? Eli Yserbyt heeft een nieuwe vriendin. Het hartje dat hij maakt, is voor Fien.FOTO
BELGA Eli Yserbyt heeft een nieuwe vriendin. Het hartje dat hij maakt, is voor Fien.FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium