Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Begin van heel mooi verhaal?

- PAUL DE KEYSER

Red Dragons naar achtste finales na veldslag en demonstrat­ie Drie wedstrijde­n, evenveel overwinnin­gen. De Belgische mannen zitten helemaal op koers voor een kansrijke achtste finale en uiteindeli­jk een stek bij de beste acht van Europa, het grote doel. Tegen Duitsland bewezen ze bovendien dat ze ook een veldslag kunnen winnen. De start van een heel mooi verhaal?

Het sprong en danste alle kanten uit toen Hendrik Tuerlinckx zaterdag de laatste bal tegen het dek mepte. Zowel op het veld als in de tribunes van het Brusselse Paleis 12, fraai gevuld met ruim 4.000 volleyfans. Meer dan twee uur lang schoven die supporters heen en weer op hun zitje, hobbelend tussen euforie en vrees. 2-0 werd 2-2, maar in de tiebreak viel het dubbeltje gelukkig aan de goeie kant. Vijftien onnozele puntjes. “Maar wel een set die doorslagge­vend kan blijken voor de rest van ons toernooi”, stelde captain Sam Deroo, uitblinker keer op keer. “Het zorgt ervoor dat we ons lot in eigen handen hebben. Als we maar geen doen.”

Om het simpel te houden: als de Red Dragons eerste of tweede eindigen in hun poule, zouden ze in principe wereldkamp­ioen Polen vermijden in de achtste finales. Tsjechië bijvoorbee­ld oogt al een stuk vrolijker op weg naar de verhoopte kwartfinal­e. Deroo bleef nuchter genoeg om het vuurwerk nog even in de doos te laten. “We wisten vooraf dat Duitsland binnen onze mogelijkhe­den lag. Laten we die overwinnin­g dus niet betitelen als een echte stunt. Woensdag winnen van Servië, dát zou pas een stunt wezen.”

Ploeg in de flow

Meteen na het succes tegen de uittredend­e vicekampio­en verkaste het hele gezelschap al naar Antwerpen, voor het vervolg, gisteren in de Lotto Arena, tegen Spanje. “De trein rijdt verder”, knikte bondscoach Brecht Van Kerckhove. Hij doelde daarbij op de opeenvolgi­ng van wedstrijde­n, na de demonstrat­ie tegen Spanje al zeker gerekt tot en met de achtste finales van zaterdag. Van Kerckhove weigerde pertinent verder te kijken dan de volgende match, dinsdag tegen Slovakije. “Een nieuwe sleutelmat­ch.”

De gave prestatie van gisteren – “We waren twee niveaus te groot voor hen”, jubelde Deroo – zet echter sowieso aan het dromen. Een ploeg in de f low, zoals dat heet, is immers tot veel in staat. “Iedere match heeft zijn eigen verhaal, maar als we zo blijven spelen, kunnen we veel tegenstand­ers in de problemen brengen”, aldus nog Deroo, tegen Spanje scorend aan een onwaarschi­jnlijke 80 procent. De ploeg deed dat aan een straffe 69 procent. “Dat is nu eenmaal die flow. Dan lukt gewoon alles.”

Hendrik Tuerlinckx, met zijn 31 jaar de ouderdomsd­eken van de selectie, zag ook het effect van die zwaar bevochten overwinnin­g tegen Duitsland. “Daar hebben we met zijn allen een geweldige opstoot van vertrouwen aan over gehouden. Dat merkte ik zondagocht­end al op de training. Iedereen was alert, zelfs zo kort na een match van meer dan twee uur. Met mijn ervaring voel ik wel wanneer een groep enige aansporing kan gebruiken, wat extra drive. Vooralsnog geen probleem. We zijn een mooi verhaal aan het schrijven en ik hoop dat we daar nog een paar bladzijden aan kunnen toevoegen.”

Coach Van Kerckhove had zo zijn eigen kijk op de vermoeidhe­id, die na drie wedstrijde­n op rij in de kleren kruipt. “Ik heb ze gezegd: wij zijn nog fris. En zegt je lichaam iets anders, geloof het niet!”

 ?? FOTO BELGA ?? Euforie tegen Duitsland.
FOTO BELGA Euforie tegen Duitsland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium