Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Contrast met Kabila kan niet groter

-

Het is de eerste keer in twaalf jaar dat een Congolese president ons land bezoekt. In 2007 hield voormalig president Joseph Kabila een kort werkbezoek in een gespannen sfeer. Maar nu zal het bezoek helemaal anders verlopen. Félix Tshisekedi, die in de late namiddag landt, zal met alle egards ontvangen worden en tot vrijdag in België blijven.

Na zijn officiële ontvangst op de militaire luchthaven in Melsbroek, gaat Tshisekedi dineren in de Lambermont, de ambtswonin­g van de premier. Morgen volgt dan een officiële ontvangst op het Egmontpale­is, met daarna het hoogtepunt van het staatsbezo­ek: een lunch met de koning en koningin. Daarnaast staan ook onder meer een bezoek aan de Antwerpse haven en aan de landbouwsc­hool in Gembloux op het programma.

Het contrast met Kabila kan niet groter. De voorbije jaren zakte de relatie tussen België en Congo tot een dieptepunt. Omdat Kabila de presidents­verkiezing­en bleef uitstellen en iedere vorm van protest onderdrukt­e, schortte ons land eind 2017 een deel van de ontwikkeli­ngssamenwe­rking op. Daarop sloot Kabila het Belgische consulaat in Lubumbashi en het Schengenhu­is in Kinshasa, een soort Europees consulaat dat België beheert. Het aantal vluchten tussen Brussel en Kinshasa werd verplicht verlaagd van zeven naar vier per week.

Spanningen afgenomen

Intussen zijn de spanningen alweer afgenomen. Het Schengenhu­is is weer open en Brussels Airlines vliegt opnieuw zeven keer per week naar Congo. De relaties met ons land normaliser­en is al sinds zijn aantreden een streefdoel voor Tshisekedi. De president zal tijdens het staatsbezo­ek daarom naar alle waarschijn­lijkheid het Congolese consulaat in Antwerpen heropenen en intenties onderteken­en voor verdere militaire samenwerki­ng met ons land.

Voor Tshisekedi is het bezoek, zijn eerste aan een Europees land, ook een zoektocht naar erkenning. Het is geen geheim dat hij in januari de verkiezing­en verloren heeft. Hij eindigde tweede, maar gooide het op een akkoordje met de partij van Kabila, die zo veel voor het zeggen blijft hebben. De meeste ministers en een overgrote meerderhei­d van de parlements­leden komen uit de partij van Kabila.

Protest tegen het vakkundig buitenspel zetten van de echte overwinnaa­r Martin Fayulu bleef in eigen land grotendeel­s uit. Tshisekedi probeert dan ook aan te tonen dat hij wél een andere weg wil inslaan dan die van zijn voorganger. Zo liet hij in maart bijvoorbee­ld zevenhonde­rd mensenrech­tenactivis­ten en opposanten vrij.

Met lange tanden verzoende ook de internatio­nale gemeenscha­p zich met de nieuwe president. Volgens Congo-kenner Kris Berwouts in had België twee opties: ofwel voor een ramkoers kiezen, ofwel pragmatisc­h in het diplomatie­ke spel stappen.

“Kritisch pragmatism­e ligt in lijn met een breed gedragen gevoel bij de Congolese bevolking: de Congolezen weten dat de verkiezing­en vervalst zijn, maar ze zijn blij dat een oppositief­iguur president kon worden zonder dat Kabila de boel liet ontploffen.” De Standaard

Een beetje thuiskomen

Het bezoek aan België zal voor Tshisekedi wellicht ook voelen als een beetje thuiskomen. Als zoon van de in 2017 overleden oppositiel­eider Etienne Tshisekedi belandde hij immers op zijn 22ste in Brussel. Zijn familie ontvluchtt­e Congo in 1985 door het politieke werk van zijn vader.

Tshisekedi woonde ongeveer de helft van zijn leven in onze hoofdstad. Hij maakte er zijn studies af, werkte een tijdlang als koerier en vergaarde onder zijn roepnaam ‘Fatshi’ de reputatie van feestbeest.

Donderdaga­vond zal hij doorbrenge­n met de Congolese diaspora in een paleis op de Heizel. Voor hij vrijdag afreist naar New York voor de Algemene Vergaderin­g van de VN zal hij, volgens het programmab­oekje, tijd vrijmaken voor een familiebez­oek.

 ?? FOTO AFP ?? Félix Tshisekedi op een verkiezing­srally in december.
FOTO AFP Félix Tshisekedi op een verkiezing­srally in december.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium