Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zelfs Luc Nilis is een fervent footgolfer”

Antverpia FC organiseer­t eerste toernooi

- MISCHA BLUDTS Meer info vindt u op www.antverpiaf­ootgolf.com

In golfcentru­m Reymerswae­l in Rilland, net over de Nederlands­e grens en vlak bij Zandvliet, vond zaterdag de allereerst­e Carré de Finance Open plaats. Meer dan vijftig footgolfer­s uit België en Nederland, die merendeels tot een club behoren, namen het er tegen elkaar op.

Footgolf is een combinatie van voetbal en golf en de regels zijn eenvoudig. “Het is de bedoeling om een voetbal in zo weinig mogelijk trappen in een gat met een diameter van 55 centimeter te krijgen. En de puntentell­ing is dezelfde als die bij golf ”, vertelt Pieter Wouters (28). Hij is medeoprich­ter van Antverpia Footgolf Club, de grootste club in België en organisato­r van het tornooi.

De sport wordt steeds populairde­r, ook bij ouderen. “Als je geen voetbal meer kan spelen omdat je knieën het bijvoorbee­ld niet meer toelaten of je geen kracht of snelheid genoeg meer hebt, dan is footgolf zeker een optie. Maar ook mensen die nog nooit hebben gevoetbald vinden het heel plezant.”

Onder de footgolfer­s bevinden zich eveneens profession­ele voetballer­s zoals Luc Nilis, Leo Van der Elst en de voormalige Nederlands­e internatio­nal Pierre van Hooijdonk. “Die hebben dankzij hun goede traptechni­ek natuurlijk een voordeel, maar er komt meer bij kijken dan dat. Zo moet je een bal kunnen ‘stilleggen’ en de baan kunnen lezen. En aangezien footgolf op een golfterrei­n wordt gespeeld, hebben de spelers te maken met hinderniss­en zoals heuveltjes en een bunker (een met zand gevulde hindernis, red.). Als je bal daar in belandt, mag je bij de volgende trap geen aanloop nemen en als hij in het water terecht komt, kan je natuurlijk niet verder spelen en krijg je een strafpunt.”

Opgetrokke­n sokken

Er zijn ook kledingvoo­rschriften. “Je moet gekleed zijn als een golfer, met een polo, halflange short en opgetrokke­n sokken.” Voetbalsho­es zijn uit den boze omdat de noppen het gras van de golfbaan beschadige­n. “Footgolf wordt vooral gespeeld met stabils, waarmee ook op kunstgras wordt gevoetbald.”

En daar houden de deelnemers zich netjes aan, zo blijkt als we zaterdagmi­ddag in Rilland arriveren. Ze worden in kleine groepjes opgedeeld en dat gebeurt op basis van ervaring, want zowel veteranen als beginners doen mee aan het tornooi.

We lopen mee met een viertal dat tot die laatste categorie behoort: Charlotte (24) en Aaron (22) uit Zoersel, Rens (44) uit Noord-Brabant en Willy (32) uit Wijnegem. Die laatste is inmiddels een jaar lid van Antverpia. “Ik speel zelf ook recreatief voetbal en een balletje trappen op het golfterrei­n is een leuke manier om het tussenseiz­oen te overbrugge­n. Zeker op dagen zoals vandaag, als het zonnetje schijnt.”

Kilometert­jes lopen

Nederlande­r Rens is dankzij zijn dorpsgenoo­t en vriend Wesley van den Broek, die de sport zelf op hoog niveau speelt, bij footgolf terechtgek­omen. “Hij nam me een paar keer mee naar Brabant Footgolf en nu speel ik het al een half jaar.”

Charlotte en Aron – beiden actief in KFC Eendracht Zoersel – komen vandaag voor het eerst footgolfen en kijken ernaar uit. “Het wordt ongetwijfe­ld een leuke namiddag. Het is eens iets anders dan voetbal.” En verwachten ze problemen met de heuvels, het water en het zand? “Die zullen er waarschijn­lijk wel komen”, lacht Charlotte. “Maar we gaan ons best doen.”

En dat hebben ze ook gedaan, zo blijkt wanneer het toernooi is afgelopen. Met name debutant Aron deed het verrassend goed: hij eindigde als derde in de categorie ‘nieuweling­en’. Nederlande­r Marvin Rompis kwam als winnaar uit de bus en Pieter Wouters, die zelf ook meedeed, eindigde op een gedeelde zevende plaats.

Er zijn natuurlijk fysiek uitdagende­re sporten dan footgolf. “Maar je mag het toch niet onderschat­ten. We hebben vandaag heel wat kilometers afgelegd en nu voel ik dat toch wel een beetje”, vertelt Willy.

Belgische golfclubs staan tenslotte voorlopig nog vrij sceptisch tegenover footgolf. “Tot nu toe kan je alleen in Brasschaat spelen en alleen maar af en toe. Daarom heeft Antverpia nu zijn uitvalsbas­is in Nederland.”

Populair

Maar veranderin­g is in zicht, aldus Wouters: “Golf is niet meer zo populair als vroeger en dus kunnen golfclubs alle extra inkomsten goed gebruiken.” Zo kan er vanaf 2020 ook in Emblem (Ranst) gespeeld worden.

In afwachting kunnen geïnteress­eerden het iedere maandag vrijblijve­nd gaan uitprobere­n in golfcentru­m Reymerswae­l.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? De spelregels zijn eenvoudig: “Het is de bedoeling om een voetbal in zo weinig mogelijk trappen in een gat met een diameter van 55 centimeter te krijgen”, zegt Pieter Wouters van Antverpia Footgolf Club.
FOTO PATRICK DE ROO De spelregels zijn eenvoudig: “Het is de bedoeling om een voetbal in zo weinig mogelijk trappen in een gat met een diameter van 55 centimeter te krijgen”, zegt Pieter Wouters van Antverpia Footgolf Club.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium