Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Comic Con lokt 20.000 liefhebber­s van fantasy en sciencefic­tion

Bijeenkoms­t lokt 20.000 cosplayfan­aten en zelfs Star Wars-acteurs naar Antwerpse Waagnatie

- JAN STASSIJNS

Comic Con Antwerp dompelde tijdens het afgelopen weekend bezoekers voor het derde jaar op rij onder in de wereld van sciencefic­tion, fantasy en comics. Al dan niet uitgedost in de outfit van hun favoriete personage kwamen ze in groten getale naar de Waagnatie. “De sfeer die hier hangt, heeft iets magisch”, zegt Anthony Daniels, beter bekend als robot C-3PO uit Star Wars.

Coswat?

Anthony Daniels, Jimmy Vee, Brian Henning. De namen zeggen u misschien niets, maar op Comic Con in de Antwerpse Waagnatie zijn het namen die inslaan als een bom. Anthony Daniels is wereldbero­emd door zijn vertolking van C-3PO, de gouden robot die een cruciale rol speelde bij verschille­nde gebeurteni­ssen in het Star

Wars-universum. Jimmy Vee is een al even klinkende naam, maar is bij het grote publiek vooral bekend als R2D2, die andere, meer eigenzinni­ge robot uit Star

Wars. Brian Henning is dan weer het brein achter BB-8, die in de laatste films geregeld op de lachspiere­n werkt. Die drie samen op één conventie, is zelden gezien. Voor de echte Star Wars-fans is Comic Con Antwerp dan ook the place to be.

Alsof Mick Jagger, Paul McCartney en Elton John samen op het hoofdpodiu­m van Werchter worden geboekt. U noemt dat overdreven? Dat is afhankelij­k van wie u dat vraagt.

Maar de Star Wars-fans waren lang niet de enigen die aan hun trekken kwamen in de Waagnatie, waar zowel zaterdag als zondag tienduizen­d liefhebber­s van fantasy, sciencefic­tion en comics verzamelen bliezen. En ja, u mag hen best geeks noemen. De tijd dat die term ‘raar’ was, is lang voorbij. En dat was ook te zien aan de grote opkomst. Jong en oud, verkleed of niet – Comic Con is waar zij zich thuisvoele­n. Voor hen was er een groot aanbod aan workshops en videospell­etjes en ze hadden de mogelijkhe­id om tijdens Q&A-sessies vragen te stellen aan hun favoriete acteurs. Een enthousias­t publiek, dat zeker, en vaak waren ze ook uitgedost in het kostuum van hun favoriete filmheld. Cosplay, heet dat dan, ook getoond door Jef Lavoisier (43) en Vincent Lenjuajei (35), twee Fransen die in de rij staan voor een foto met Austin St. John, de oorspronke­lijke rode Power Ranger. Beide heren zijn piekfijn uitgedost in een Power Rangerpak. “Pure nostalgie”, zegt Jef. “Ik ben opgegroeid met de Power Rangers en dus kon ik deze kans niet laten schieten.”

Harry Potter-fans wisten ook wat gedaan, want Mark Williams was van de partij. Hij vertolkt de rol van Arthur Weasley, de vader van Harry’s beste vriend Ron. “De sfeer hier is ongelofeli­jk”, zegt Melissa. “Maar onderweg naar hier – we kwamen met de tram – werden we toch wat nagestaard. Alsof er in het groot ‘waarom?’ op ons voorhoofd staat geschreven. Maar met die mensen op Comic Con heb je toch een connectie en dat maakt het zo leuk. Hier worden we nooit nagestaard als we ons verkleden.”

Draken

Yves Heymans (32) en Kimberly Pelleman (32) uit Bornem maken er een gezinsuits­tapje van. Yves heeft zich alweer omgekleed, maar Kimberly straalt nog steeds als het Game of Thrones-personage Daenerys Stormborn of the House Targaryan, First of Her Name, The Unburnt, Queen of the Andals en ga zo maar door. “En omdat Daenerys drie draken heeft, hebben we speciaal drie kinderen gemaakt”, grapt Yves. “Maar ook zij genieten hiervan. Onze hoop is dat als we 70 jaar zijn, ze ons in een rolstoel tot hier brengen. Als het zover is ben ik waarschijn­lijk kaal en kan ik mij als ‘Professor X’ uit de X-Menreeks verkleden.” (lacht)

De liefde voor fantasy en cosplay gaat bij het koppel behoorlijk ver. James ‘Gandalf’ Heymans (6) heeft zijn tweede naam te danken aan de tovenaar uit The Lord of

The Rings. Hunter ‘Ehren’ Heymans (2) verwijst naar de mangareeks Attack on Titan en Matthew ‘Sawyer’ Heymans (2) is vernoemd naar het gelijknami­ge personage uit Lost. “Ook zij amuseren zich hier heel erg”, zeggen Yves en Kimberly.

Mooiste cadeau

Toch even terug naar Star Wars, want het valt op dat sinds The Force Awakens uit 2015 de hype volledig terug is. “Maar eigenlijk is hij nooit echt weggeweest”, vindt Jimmy Vee, meer bekend als R2D2. “Een nieuwe generatie

Star Wars-fans is opgestaan en hopelijk zet ze die hype de komende veertig jaar nog verder.”

Anthony Daniels, die er al bij is sinds de eerste film uit 1977, Star Wars: Episode IV: A New Hope, beschrijft conventies als Comic Con als “iets magisch”. “Ik krijg hier ongelofeli­jk veel bedankinge­n”, zegt hij. “En dat is het mooiste cadeau dat je kunt krijgen, ook na zoveel jaren.” Daniels bracht zaterdag ook een bezoekje aan de Storm Troopers van de Belgian Federation of the

501st Legion. Zij doen aan costuming. Alles wat ze ‘verdienen’, met een acte de présence en foto’s, gaat naar een goed doel.

Het is de Belgische tak van een internatio­naal gezelschap dat actief is in 65 landen. Zij bootsen de kostuums uit het Star Wars-universum tot in het kleinste detail na: van het kleinste schroefje tot de grootte van het heuptasje. “We zouden rechtstree­ks in een film kunnen meespelen”, zegt Ilan Boogaerts. “Wij zijn een non-profitorga­nisatie met 57 actieve leden in België, maar internatio­naal zijn we met 16.000, wat bijna de helft meer is dan een paar jaar geleden.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? “Wij zouden rechtstree­ks in een film kunnen meespelen”, zeggen de Storm Troopers van de Belgian Federation of the 501st Legion. Jef Lavoisier en Vincent Lenjuajei zijn uitgedost in hun Power Rangers-pakken.
FOTO'S JORIS HERREGODS “Wij zouden rechtstree­ks in een film kunnen meespelen”, zeggen de Storm Troopers van de Belgian Federation of the 501st Legion. Jef Lavoisier en Vincent Lenjuajei zijn uitgedost in hun Power Rangers-pakken.
 ??  ?? Acteur Anthony Daniels werd bij geeks wereldbero­emd als C-3PO in de
Star Wars-reeks.
Acteur Anthony Daniels werd bij geeks wereldbero­emd als C-3PO in de Star Wars-reeks.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium